Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisning av Rimsfamilj står fast

Manal El Banna och hennes döttrar Alaà och Layal fick i går det slutgiltiga beskedet: De får inte vara kvar i Sverige. De ska utvisas till Libanon.

Annons
Påskliljor till Rim. I förra veckan besökte Manal El Banna och döttrarna Layal, tre år, och Alaà, åtta år, lillasyster Rims grav vid Norra kyrkogården. De planterade påskliljor, som Rim tyckte mycket om, och tulpaner, och Layal blev ledsen när de skulle gå. Besöket vid graven var ett av de sista innan familjen måste lämna Sverige.

Migrationsöverdomstolen har beslutat att inte pröva Manal El Bannas överklagan. Det innebär att Migrationsverkets beslut från i mars i år står fast, Manal och hennes två döttrar får inte uppehållstillstånd.

– Manal är väldigt besviken, berättar Alain Soussi, som är Manal El Bannas juridiska ombud.

Han fick brevet från Migrationsöverdomstolen på tisdagseftermiddagen, och ringde då och gav beskedet till Manal.

– Hon är uppgiven inför hela situationen.

– Nu önskar hon bara att hon och flickorna får vara kvar i Örebro så pass länge att flickorna kan gå i skolan hela vårterminen, vara med på sina avslutningar och att de ska hinna säga hejdå till sina kompisar, fortsätter Alain Soussi.

Manal är mycket orolig över just den saken, att hon och hennes döttrar nu direkt ska köras ut ur landet, snabbt och abrupt, med kort varsel.

– Det skulle vara väldigt olämpligt handlande om Migrationsverket gjorde så, och jag skulle bli mycket förvånad om det sker, säger Alain Soussi.

– Men av Manal har jag förstått att Migrationsverkets enhet i Örebro är på henne ganska mycket. Jag ska prata med dem om planeringen, man måste se till att detta genomförs så lindrigt som möjligt för familjen, fortsätter Alain Soussi.

NA sökte på tisdagseftermiddagen Migrationsverkets handläggare i Örebro, men kunde inte nå personen för kommentar.

Därför har NA inte heller fått besked om när Manal El Banna och hennes döttrar måste lämna Sverige.

Bakgrund

I mars 2010 skrev NA för första gången om Manal El Banna och hennes tre döttrar. Manals yngsta dotter Rim, två år, var dödssjuk samtidigt som familjen var utvisningshotad till Libanon.

I höstas fick familjen tillfälligt uppehållstillstånd för att Rim var så allvarligt sjuk. En vecka senare dog hon. I mars beslutade Migrationsverket upphäva det tillfälliga uppehållstillståndet.

Efter det har Manal El Banna med hjälp av sitt juridiska ombud Alain Soussi överklagat Migrationsverkets beslut. Han hänvisar till att det finns en hotbild mot Manal från grupperingar i södra Libanon, där familjen ska bo. Migrationsöverdomstolen, sista instansen, tar inte upp det till prövning.

Mer läsning

Annons