Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: "Dags att skrota vårdnadsbidraget"

Vårdnadsbidraget är segregerande och ojämställt.
Det menar vänsterpartisten Murad Artin.
– År efter år visar siffrorna hur dåligt det här systemet fungerar. Det är dags att skrota det här bidraget för gott, säger han.

Annons

Nu har det kommit färska siffror kring vårdnadsbidraget i Örebro. I fjol hade 53 procent av de familjer som nyttjade vårdnadsbidraget utländsk bakgrund.

– Jag ser med stor oro på hur vårdnadsbidraget fortsätter att påverka integrationen i Örebro negativt. Bidraget nyttjas till stor del av familjer från andra länder som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och som drar sig för att söka socialbidrag, säger oppositionsrådet Murad Artin (V) .

– Den ekonomiska situationen i de här familjerna är allt annat än hållbar och barnens försenade förskolestart innebär en stor risk för deras språkutveckling.

Murad Artin menar också att vårdnadsbidraget motarbetar jämställdheten i samhället. I fjol stod kvinnorna för 92 procent av alla vårdnadsbidragsansökningar i Örebro.

- Att Socialdemokraterna med gott samvete kan fortsätta att driva en sådan könssegregerande politik tycker jag är vansinnigt.

Murad Artin pekar också på att bidraget är ojämnt fördelat över Örebros stadsdelar. 43 procent av vårdnadsbidragen togs ut i de nordvästra stadsdelarna. Nu vill Murad och hans partikamrater skrota bidraget.

- Använda istället pengarna till att bygga ut förskolan och minska barngrupperna.

Mer läsning

Annons