Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinet avråds i hela Europa

Barn och unga under 20 år bör inte vaccineras med Pandemrix, enligt nya europeiska riktlinjer. Det på grund av den ökade risken att insjukna i narkolepsi.

Annons

Under vintern 2009 massvaccinerades svenskarna mot svininfluensa, influensatypen A(H1N1), med Pandemrix. Efter ett tag uppdagades att några barn och ungdomar insjuknade i den neurologiska sjukdomen narkolepsi. Samma sak hände i Finland, som också flitigt vaccinerat befolkningen med Pandemrix.

För ett år sedan startades därför en utredning för att undersöka sambandet mellan narkolepsi och Pandemrix. Studierna visar att risken är 6-13 gånger större för en person under 20 år att insjukna i narkolepsi om man vaccinerats med Pandemrix. Det motsvarar tre till sju fler personer som fick narkolepsi bland 100 000 vaccinerade. Dock finns inget samband på vuxna personer.

Inte helt förbjudet

De europeiska läkemedelsmyndigheternas vetenskapliga kommitté, CHMP, anser att Sverige och Finlands studier är ordentligt gjorda och rekommenderar därför att Pandemrix ska begränsas i hela Europa. Men trots den allvarliga biverkningen förbjuder CHMP inte vaccinet helt och hållet.

– Man vill inte stängadörren helt om det någon gång i framtiden behövs ett vaccin där det inte finns något annat alternativ, säger Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig och biträdande direktör på Läkemedelsverket.

Är det värst att skippa vaccineringen och bli sjuk i influensa eller riskera att drabbas av narkolepsi?

– Det går inte att svara på. Det beror helt på situationen. Nu blev inte svininfluensapandemin lika illa som befarat. Det är svårt att säga vad som skett om så många inte vaccinerat sig.

Svininfluensan slog till snabbt 2009 och framställandet av vaccinet gick också fort. I vanliga fall testas vaccin i omfattande kliniska studier. Men även om studier hade gjorts denna gång hade biverkningen inte uppdagats, menar Ulla Wändel Liminga.

– Man skulle behöva göra en studie på så otroligt många människor för att kunna upptäcka en sådan sak.

Ingen vet varför

Trots att man kommit fram till att det finns ett samband mellan Pandemrix och narkolepsi finns inget svar på varför.

– Det finns ännu ingen förklaring på mekanismen. Man tror att det kan finnas någon genetisk faktor som i samband med Pandemrix gör att man utvecklar narkolepsi. Men det kan också ha med influensan eller någon annan faktor i omvärldsmiljön att göra.

Mer läsning

Annons