Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det med kvinnor och närbilder på blommor?

Jag såg en kvinna i Sveaparken för några dagar sedan. Hon stod och stirrade på några vita nykläckta blommor på ett träd. Nyfiket, närgående, men ändå lite nervöst eftersom hon då och då vände sig om för att se om någon följde hennes förehavanden. Det såg ut som hon hade en kamera i sin hand. I mitt huvud for en snabb tanke fram. Vad är det med kvinnor och närbilder på blommor?

Annons

När jag var liten åkte familjen, precis som väldigt många andra famljer, till Gran Canaria på semester. Det var så spännande. Man blev fotograferad på flygtrappan när man mötte värmen, hånflinade åt havererade bilar på motorvägen i bussen mot Playa Ingles, inhalerade alkoholosande manliga andedräkter efter deras sex timmars groggande i planet och förundrades över kvinnornas gulligullande med de exotiska kanariskodlade papegojblommorna. Det här var saker som skulle dokumenteras tillsammans med bad på stränder, lek i pooler, utflykter, restaurangbesök och prutande i köpcentrumet Kasbah.

I vår familj skakade en Super 8 kamera i händerna på mamma och pappa för att kunna återuppliva minnen ihop med släkten när man kom hem.

Så vi satte oss i bilen och åkte till mormor och morfar strax utanför Kumla där dom bodde i ett litet hus. På övervåningen drogs gardiner för fönstren, ett lakan sattes upp på väggen och vi tog plats framför filmduken. Projektorn hostade igång bakom mig, bilden skakade och hoppade och plötsligt dök familjen Blohm upp på duken.

Ett leende från flygplatsen i ett antal sekunder. Kanonkulor och plask från poolen i några minuter, Någon som försöker vara rolig framför kameran, som gjorde funny walks eller konstiga grimaser och därefter ett par kalla öl från strandbaren flimmrade förbi. Och jag tänkte att det här blir kul och spännande.

Men som jag bedrog mig. Resterande 25 minuter var en orgie i närbilder av blommor. Femton minuters close up på en lila Bouganvilla, en hoppande bild utan ljud. Med lite tur kunde någon geting komma inflygande och förvandla scenen till lite action. Därefter tio minuter med mamma bredvid blomman, luktande på blomman. Ett sådant skådespel.

Men mamma är inte ensam. Sök på nätet. Sök i lådorna hemma. De finns där. I massor. Kvinnor bredvid färgglada blommor. Jag är förvånad att inte TV redan köpt formatet. ”Mamma söker sin Bouganvilla.”

Tre saker ni inte visste om mig:

1. När jag flyttade in i huset i Bettorp 2002 var trädgården en exotisk park med rosgård och sällsynta växter. När jag flyttade ut var trädgården en stenöken.

Förre ägaren är läkare på USÖ. Hoppas aldrig att jag blir sjuk...

2. Jag har jobbat i en blombutik. Invid Järntorget krängde jag Pelargoner, Fredskallor, Porslinsblommor och Yuccapalmer. En kort men succéliknande karriär.

3. Pelle ”Blohmar” ut. Den populäraste rubriken på mig under min fotbollskarriär?

Mer läsning

Annons