Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad försiggår här då?

Laxtrappan vid Slottet ska inte behöva rensas mer samtidigt som ett litet hål på brofundament vid Rostagärdet ska fyllas med betong. Det är därför du ser så många arbetande människor längs ån just nu.

Annons
Laxtrappan ska rensas och ett långt rör sänks ned i ån. Stefan Söderling är en av rörgubbarna.

– Vi gör en läns som ska ligga ute i vattnet och styra bort skräp och grenar från laxtrappan, förklarar Mattias Björkdahl, platschef på NCC i Örebro.

Arbetet görs vid slottet, vid Norra Strandgatan. Där har NCC gjort ett stort svart plaströr, som ska fyllas med armeringsjärn som tyngder, och sedan sänkas ner i svartån, med fäste i kajkanten och i det första norra brostödet. Hädanefter ska kommunen alltså slippa att rengöra laxtrappan från allsköns skräp manuellt.

– Eftersom det är ett långt rör har vi valt att utföra arbetet på plats, nära laxtrappan, säger Mattias Björkdahl.

För att röret ska kunna läggas ner i vattnet måste vattennivåerna vara lägre. Det ihärdiga regnandet har inte hjälpt till i den processen. Dessutom måste NCC vänta på att kommunens andra arbete, vid Rostagärdet, mot Karlslund, blir klart.

– Där lagar vi

fundament till ett stöd på en bro. Det ska vara klart på fredag, förklarar Jan Strömberg, entreprenadingenjör på Örebro kommun.

Om du sett dykare längs ån är det alltså det de sysslar med - fyller ett litet hål i fundamentet med betong.

Länsen för att hålla laxtrappan ren förväntas också vara nedhissad och fastmonterad innan arbetsveckan är slut.

Mer läsning

Annons