Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer nu iÖrebropolitiken?

Vilka partier kommer att styra Örebro, och hur länge dröjer det innan väljarna vet? Vilka lokala politiska frågor kommer att påverkas?
NA:s kommunreporter Göran Wärnelid hjälper till med svaren.

Annons
Socialdemokraternas Lena Baastad med Roger Rådström på valvakan i Örebro.

Koalitionen fick fler röster - men som det ser ut nu får S och V ändå ett mandat mer. Det beror på Örebro har fyra valkretsar där rösterna kan slå lite olika.

- Är till exempel valdeltagandet lågt kan mandaten bli "billigare".

Även om Koalitionen i Örebro får ett eller två mandat till efter den slutgiltiga rösträkningen så räcker inte det till en egen majoritet – allt medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet söker en samarbetspartner.

Vad händer nu?

- Lena Baastad (S) har ju inte nämnt partier, medan Murad Artin (V) säger rakt ut att det handlar om MP och C, berättar NA:s kommunreporter Göran Wärnelid.

Klart behöver det inte vara förrän november månads fullmäktigemöte, och förra valet tog det ungefär en månad innan allt runt samarbetet var klart.

- Sen är frågan hur mycket inflytande ett stödparti kan få. Det är ju inte samma förutsättningar som förra gången, men då lyckades MP säkra ganska mycket inflytande ihop med de borgerliga partierna, konstaterar Göran Wärnelid.

Öbo-försäljningen

Vad som påverkat de lokala rösterna är alltid svårt att veta. Men det finns några frågor som kan ha retat väljare under det Staffan Werme-ledda koalitionsstyret av Örebro.

- Satsningen på gator och torg i ett läge där man tycker att pengarna behövts till annat kan vara ett exempel, säger Göran Wärnelid.

Hanteringen av Rudbecksskolan, gymnasieelevernas busskort och försäljningen av Öbo-fastigheter är andra beslut som väckt debatt.

Men frågan är om valresultatet handlar om missnöje med den förda politiken i Örebro eller om S lyckats föra ut ett eget budskap.

- S har talat om att rusta skolor, anställa fler lärare och läxhjälp till exempel, men det är svårt att veta vad väljarna tagit till sig.

Löften att infria

Förväntningarna inför den här mandatperioden handlar bland annat om S och V lyckas hantera integrationsfrågorna bättre.

- I opposition har de framfört att Koalitionen inte gör tillräckligt, nu får vi se vad som händer. En storsatsning på Väster är ju förslag som finns, med isbana och äventyrsland i Vivalla, en park i Varberga, blandade bostäder i Oxhagen och Varberga och plats för företag längs med motorvägen.

Blir det en ny utredning av Rudbecksskolan? Får alla gymnasieelever busskort igen? Det är andra frågor som kommer att få svar. S och V har dessutom sagt att de ska avskaffa vårdnadsbidraget.

Oppositionen har också kritiserat de styrande för bristande information, så nu är det upp till bevis om de sköter den saken bättre.

- Det ska också bli intressant att se om S och V klarar skolnedläggningar bättre än partierna tycker att Lennart Bondesson (KD) har gjort. Beräkningen är att det blir 1000 nya elever i friskolor nästa år, och då måste troligen någon kommunal skola läggas ner.

Men hur blir det med torgen och stenläggningen?

- De är ju gjorda nu, så det är en fråga som de nya styrande kan promenera förbi...

Staffan Werme (FP) behåller klubban till november.

Mer läsning

Annons