Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vad mer det kostat har vi inte ens orkat räkna ut"

Jordbruksverkets ersättning efter mjältbrandsutbrottet vid Hammars säteri är nu uppe i nästan sju miljoner kronor. Vissa delar av betesmarken är fortfarande spärrförklarade.

Annons

- Det handlar om saneringsarbete för miljonbelopp, när gödsel och jord ska forslas till Sakab för förbränning, konstaterar lantbrukaren Bengt Dalme.

Nu senast fattade Jordbruksverket beslutet att betala ut ytterligare drygt 200 000 kronor till Hammars säteri. Lantbrukaren Bengt Dalme konstaterar att ersättningsdelen fungerar som staten beslutat, men att gården får ligga ute med en hel del pengar innan ersättningen betalas ut.

Gården hade ett utbrott av mjältbrand på 1940-talet, och smittan anses komma från de gamla gravarna. Bakteriernas sporer kan nämligen överleva i 75-100 år.

Har ni hållits skadelösa i det här?

- Nej, det kostar både tid och kraft. Vi har ju försäkringar, men det är självrisker. Och  kalvar som dött täcks inte., svarar Bengt Dalme.

21 djur hann dö i mjältbrand på Hammars säteri vid utbrottet i juli 2011, och för dem utgår ingen ersättning.

Hur mycket handlar det om i pengar som ni får stå för själva?

- Vet inte, det har vi inte ens orkat reda ut.

Vad är känslan i dag?

- Det är skönt att vi kommit dithän att vi vet hur vi ska hantera det hela, efter direktiv från Jordbruksverket. Det känns lugnt och ingen anledning till oro.

Kreaturen på gården är vaccinerade och själva gården friförklarad, liksom delar av betesmarkerna.

- Men eftersom djuren är vaccinerade kan de beta även där smittan bröt ut, säger Bengt Dalme.

Mer läsning

Annons