Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad sägs om ett å-näraboende vid kanalen?

Vad skulle du säga om att bo i lägenhet vid Kvismare kanal i Odensbacken? Det är föreningen Samverkarna som kommit med idén.

Annons
Lindhult, Adolfsberg i Örebro. Det området står som förebild i diskussionerna att bygga hyreslägenheter intill kanalen vid Södra Kanalvägen i Odensbacken.

Just nu undersöker de intresset för ett å-nära boende i Östernärkes centralort.

– Man hör folk klaga över att det är bostadsbrist. Därför vill vi nu ta reda på intresset för en nybyggnation i Odensbacken, säger Bengt Bronner, näringslivsutvecklare och supp-leant i Samverkarna, som vill jobba för en utveckling av bygden.

I diskussionerna medverkar både kommunen och Örebrobostäder AB, Öbo.

Förebilden är området Lindhult i Örebro, lägenheter med radhuskänsla och nära till naturen. På idéplanet finns tre- och fyra rums hyreslägenheter, energisnåla med extra isolering, och uppvärmning från fjärrvärmenätet.

Än är det inte klart om bygget blir av.

– Samverkarna vill undersöka intresset, och det säger vi inte nej till. Sedan får vi ta ett beslut om vi ska gå vidare, säger Klas Barkestam, Öbos distriktschef för Tybble och Odensbacken.

Läget vid Kvismare kanal är onekligen vackert. På sommaren är det vågskvalp och grönska, och promenadstråken ligger strax intill. Och det är nära till buss och affärsliv.

Hyreskostnaden är dock ingen aha-upplevelse, med tanke på en hyresrätt utanför stadens brusande kärna.

– Drygt 9 000 kronor för en trerummare. Visst, det är mycket pengar. Öbo har tagit exempel från Lindhult, säger Bengt Bronner.

I skrivande stund finns endast en intresseanmälan. Bengt Bronner tror det beror på hyreskostnaden.

– Men bortsett från prislappen finns det massor av positiva värden där, säger han och nämner den nära naturen.

Är folk beredda att betala så höga hyror utanför staden?– Människor värderar olika saker på olika sätt, det är väldigt individuellt, säger Jan Dahlkvist som är projektutvecklare/nyproduktion på Öbo.

Boendet är en mycket viktig del i de flesta människor liv – och en av de absolut största utgiftsposterna, påminner Dahlkvist om.

– Tyvärr är det ju många människor som inte har råd med hyror på de nivåerna vilket gör att det är ett betydligt mindre utbud av potentiella hyresgäster på landsbygden än i stan.

Är det prisbilden som avhåller Öbo från att bygga fler hyresrätter på landsbygden?– Lite slarvigt kan man säga att ett nybyggt hus utanför staden kostar dubbelt så mycket att bygga som det värderas till när det precis är färdigbyggt. Det är givetvis en viktig faktor när Öbo beslutar om var vi ska bygga nya hus, men det är många andra faktorer som också spelar in, säger Jan Dahlkvist.

Å-nära boende. Vid kanalbron, Södra Kanalvägen. Under snötäcket finns           i dag en grusplan.

Mer läsning

Annons