Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska den nya toan heta?

Det här är nya toan på Järntorget.
Ulf Lernhammar heter konstnären bakom den färgglada fasaden.

Annons
Känner du igen färgerna? Inte så konstigt kanske eftersom konstnären Ulf Lernhammar och billackeraren Habib Brini har dekorerat toaletten med nya plåtar i gamla bilfärger. Här finns färgen från Ronnie Petersons gamla Lotus och flera nyanser av Volvo-färger.

För Ulf Lernhammar började arbetet egentligen med ett helt annat hus, transformatorstationen på Järntorget.

– Jag fick frågan om jag ville delta i konstprojektet Open Art i somras. Uppdraget var att måla om den gamla transformatorstationen. Men efter lite diskussioner skulle det bli för dyrt och projektet gick i stå.

– Lite senare kom erbjudandet att måla den nya toaletten, en beställning från Stadsbyggnadskontoret och stadsarkitekt Alexander Dufva. Den skulle ersätta den gamla toaletten och få ett annorlunda utseende, berättar Ulf.

Det var ett lockande erbjudande som Ulf nappade på. Efter att ha funderat ett tag så kom han fram till en rolig lösning.

– Ända sedan jag var liten har Järntorget varit en bilparkering. Så jag tänkte att det kunde vara roligt att använda färger från gamla bilmodeller på toaletten. Billack på plåtar, helt enkelt, säger han.

Jobbet har han gjort i samarbete med kompisen Habib Brini, ägare till Brinis billackering. Ulf har letat fram originalfärger från olika bilmodeller och Brini har sprutat dem, i sammanlagt över 60 olika färger.

Här finns färger från många gamla Volvo-, Renault och Toyota-

modeller. Till och med guldfärgen som satt på Ronnie Petersons Lotus finns representerad.

Själva toaletten kommer från Nora och företaget Danfo som Ulf har samarbetet med när det gäller själva konstruktionen.

– Ett oerhört roligt jobb. På Danfo hade de aldrig jobbat med den här typen av toaletter och trots att det kändes som vi kört fast ibland, så gick det att lösa.

Men trots att vattenklosetten är på plats så är Ulf inte riktigt klar med sitt arbete.

– Jag jobbar med en eventuell skylt eller nåt, jag vill att det ska framgå vad det är, säger Ulf.

Är du nöjd med den?– Jag tycker att den är tuff!

Och vad heter den?– Jag har faktiskt inget bra namn. Har du? Eller kan man kanske ska be läsarna hitta på något roligt?

Hitta på ett namn

Visst borde den nya toaletten på Järntorget få ett fyndigt namn? Skicka in ditt förslag till [email protected]. . Glöm inte att skicka med namn och adress. Bland de bästa förslagen lottar vi ut tre trisslotter.

Mer läsning

Annons