Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska nu hända med Örebros gymnasieskolor?

Majoriteten vill lägga ner Wadköpings utbildningscenter.
Men nu har kristdemokraten Lars-Ruben Fahlström hoppat av samarbetet.

Annons
Örebro har för stora gymnasielokaler. Wadköpings utbildningscenter, Rudbecksskolan och Virginska skolan finns med i olika förslag.

.– Jag blir jätteförvånad, det här är ett tufft läge, säger gymnasienämndens ordförande Dennis Begic (S).

Ett par veckor före jul meddelades att stora delar av Wadköpings utbildningscenter, WUC,och delar av Virginska skolan ska läggas ner. Verksamheten skulle flytta till andra lokaler.

Beslutet togs av den styrande majoriteten bestående av S, C och KD. Lars-Ruben Fahlström, en av två kristdemokrater i gymnasienämnden, har nu ändrat sig.

– Jag som KD-politiker måste se vad jag tror är bäst för skolorna. Därför säger jag nej till förslaget.

”Oerhört märkligt”

För gymnasienämndens ordförande, Dennis Begic (S), kom beslutet som en chock.

– Jag trodde vi var överens, nu vet jag inte vad jag ska säga. Och det är oerhört märkligt att han inte pratade med oss i gruppen.

Lars-Ruben Fahlström anser att WUC är den gymnasieskola som håller bäst kvalitet i kommunen. Han påpekar också att lokalerna är i bra skick och inte behöver någon renovering.

– Rudbecksskolan är i behov av stora renoveringar, och man har hyrt ut delar av den till privatskola. Jag kan tänka mig att man samlar Komvux och Vuxam där i framtiden.

Personal drabbas

Just Rudbecksskolan debatterades mycket innan senaste valet.

– Vi lovade att behålla den. Jag som socialdemokrat röstade för vårdnadsbidraget bara för att få behålla Rudbeck, säger Dennis Begic.

Han menar att personal kommer att drabbas om man inte kan säga upp lokaler eftersom 16 miljoner kronor måste sparas.

Oppositionen i majoritetOm Lars-Ruben Fahlström väljer att slå sig ihop med oppositionen blir de i majoritet, åtta mot sju, och förslaget kan inte klubbas igenom. Vad det betyder i praktiken kan inte Thomas Esbjörnsson, ordförande programnämnd barn och utbildning, svara på.

– Besluten måste fattas i konsekvens med varandra. Jag vill inte säga något förrän jag pratat med Lars-Ruben, säger han.

Mer läsning

Annons