Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägglössen minskar i Öbos lägenheter

Vägglössen har minskat drastiskt i Öbos lägenheter. Från 150 fall för två år sedan till endast 25 i år.

Annons

Det är information och utbildning som är orsakerna till att förekomsten av vägglöss minskat i Öbos lägenheter. Det menar distriktschef Mattias Looström.

– Toppen nåddes för två år sedan när vi hade mer än 150 fall av vägglöss, berättar han. Kunskap fattades om hur man undviker att få med sig vägglöss och hur man sedan får bort dem.

Nu har Öbo och dess hyresgäster lärt sig hur de ska agera och hur de ska sanera.

– Till detta kom också sämre saneringsmedel och den där känslan många hade att vägglöss hade med smutsighet att göra. Det blev kanske usch och fy och så mörkade man som hyresgäst problemet. Det här med vägglöss är ju ett relativt nytt som knappt fanns för tio år sedan.

I dag säger Mattias Looström att hyresgästerna meddelar i tid och Öbo kan skicka saneringsföretaget till hemmet. Det minskar spridningsrisken.

– Dessutom får alla som drabbats utbildning av saneringsföretaget om hur man ska undvika att få hem lössen igen vid till exempel utlandsresor. Hur man ska packa och kolla packningen.

– Ingen vill råka ut för vägglöss igen.

Hittills har i år har endast 25 fall av vägglöss rapporterats till Öbo.

Vägglusen - Cimex lectularius. Foto: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet/Scanpix

Tips för att undvika vägglöss vid resa

På hotellrummet:

Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.

Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.

Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

Vid hemkomsten:

Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60 grader om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och in i frysen under några dygn. Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas. Den kan också behandlas med värme max 60 grader i värmeskåp eller alternativt vanlig insektssprej, speciellt i skrymslen och håligheter.

Om du upptäcker blodfläckar på lakanen i bostaden, kontakta saneringsföretag.

Mer läsning

Annons