Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägvakter övervakar motionslopp

Tusentals motionärer ska delta i Grabbhalvan och Vårruset. Efter krav från kommunen och polisen har arrangörerna utbildat så kallade vägvakter.

Annons
Vårruset i Örebro 2013.

Nu är det dags för två av Örebros största motionslopp: Grabbhalvan och Vårruset. Under två kvällar i rad fylls Örebros gator av motionärer. Grabbhalvan är på tisdag kväll och Vårruset onsdag kväll.

Nytt för i år är att det kommer finnas ett tiotal vägvakter med under loppen. Vägvakterna finns bland annat utplacerade vid konserthuset och vid rondellen vid Mcdonalds på Södermalm.

– De kan till exempel hjälpa boende till och från parkeringshus. Om man shoppat på Krämaren går det att få hjälp att ta sig ut till bilen, säger Christer Palmén, kanslichef på KFUM Örebro Friidrott som arrangerar loppen.

Totalt har 25 personer gått en kvällsutbildning hos ett trafikutbildningsbolag. Christer Palmén berättar att både Örebropolisen och Örebro kommun hade krav på vägvakter till evenemangen. Förslaget om vägvakter har varit på tapeten sedan Åstadsloppet i Örebro gick av stapeln i oktober förra året. Det arrangerades också av KFUM.

Vissa gator i centrala Örebro stängs för busstrafik under loppen. Då finns vägvakterna på plats och lotsar människor till närmaste busshållplats. Motionärerna passerar bland annat Kungsgatan, Drottninggatan och Köpmangatan.

En annan nyhet för i år är att bansträckningen för loppen har ändrats. Start och målgång sker vid Gustavsvik. Målgång sker också utanför Gustavsviksområdet, på grund av ombyggnationer.

– Förut sprang man åt andra hållet. Det har varit svårt att komma in på Södermalm bakom Mcdonalds. Nu försvinner löparna ganska fort. Det kommer vara heltjockt i kanske 20 minuter, säger Christer Palmén.

Vårruset har i skrivande stund 6500 anmälda, vilket är en liten ökning jämfört med förra året då 6300 sprang loppet. Under rekordåren på 90-talet deltog upp mot 13 000 kvinnor i Vårruset i Örebro.

Grabbhalvan har också fler anmälningar än förra året. Hittills har 1300 motionärer anmält sig, jämfört med förra årets 1100. Fler anmälningar kan trilla in eftersom det går att anmäla sig på plats.

– Det är kul. Vi har lagt ner otroligt mycket tid på att träffa kommun och polis. Vi tycker inte själva att vi hunnit marknadsföra loppen, säger Christer Palmén.

Motionärerna beräknas vara klara med Vårruset vid 20.30 på onsdag. Grabbhalvan kan gå något fortare.

Örebroare uppmanas gå, cykla eller åka kommunalt till och från loppen.

Här hittar du bansträckningen för Vårruset och Grabbhalvan.

Avstängda gator

Drottninggatan kommer att vara avstängd för trafik mellan Änggatan och Engelbrektsgatan/Södra Strandgatan. Detta sker 19-20.30 under Grabbhalvan och 19.15-20.30 under Vårruset.

Mer information om bussturerna finns på Länstrafikens hemsida.

Mer läsning

Annons