Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdom överklagas

Domen i den så kallade Karrovåldtäkten överklagas.
Både åklagaren och den enda som dömdes i målet har klagat till Göta hovrätt.

Annons

Den 28 december kom tingrätten med sin dom där tre av de fyra åtalade friades från våldtäkten på två trettonåriga flickor den 10 oktober förra året.

Kammaråklagare Louise Helleday sa direkt att hon skulle överklaga, och det har hon gjort nu. Helleday menar bland annat att en av männen – en av de två 18-åringarna – visste om att en av flickorna var under 15 år.

Våldtäkt mot barn

Hans handlingar mot flickan – ensam och sedan tillsammans med sin 17-årige kompis – bör därför ses som våldtäkt mot barn.

Att flickan inte kunde freda sig på grund av berusning, anser Helleday också vara klart. Hon lyfter bland annat fram ett vittne som beskrivit hur flickan knappt var vid medvetande efteråt. Att vittnet sedan sagt att flickan ”kvicknade till” så snart hon lämnade skolgården har tingsrätten tolkat fel, enligt åklagaren.

Inget tyder på frivillighet

Den andra flickan hade sex med alla fyra, men ingen av männen dömdes för det. Helleday anser att det inte finns något som tyder på att hon var med på det frivilligt.

I målet dömdes enbart en av de fyra, en 17-årig kille. Han fick tio månaders sluten ungdomsvård sedan han fällts för grov våldtäkt mot barn. Han visste enligt tingsrätten om att flickan var minderårig.

Även 17-åringen har överklagat domen. Han hade fått uppgifter om att flickan var över 15 år och hade ingen anledning att betvivla det, skriver hans advokat Bengt Isman. Om hovrätten ändå skulle komma fram till en annan slutsats så bör gärningen betraktas som mindre allvarlig.

Mer läsning

Annons