Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsfilmerkan ha sålts vidare

Filmer från våldtäkterna i sexhärvan kan ha sålts vidare.
– Vi ska utreda den saken nu, säger åklagaren Pia Åsberg.

Annons

Flickornas egna filmer från sexövergreppen var den tyngsta bevisningen mot de tre medelålders män som figurerat i sexhärvan. Flickorna har sagt att de filmade av säkerhetsskäl i fall något skulle hända dem.

Det finns nu uppgifter om att filmerna har sålts till utomstående personer, och enligt vad NA erfar ska några av dem ha funnits tillgängliga på en porrsajt.

Eftersom den ena flickan bara var 12-13 år när filmerna togs skulle det i så fall röra sig om barnpornografibrott.

– Men nu ska de ha tagits bort, säger NA:s källa.

Vice chefsåklagare Pia Åsberg säger sig inte känna till att filmer lagts ut på nätet. Däremot bekräftar hon att det finns uppgifter i utredningen om att filmer har sålts vidare.

– Om det har sålts filmer och hur det i så fall har gått till ska vi utreda nu.

Finns det någon brottsmisstanke mot enskild person som har köpt och spridit filmerna vidare?

– Inte i nuläget, säger Pia Åsberg.

Uppgifterna är i sig inte nya. De har funnits med under utredningens gång, men polisen har inte hunnit med att undersöka saken.

Förutom de tre dömda männen kan ytterligare fem män ha utnyttjat flickorna. I två fall rör det sig om män som inte gått att identifiera. En annan person är anhållen i sin frånvaro.

Dessutom satt två män från Örebro anhållna för några veckor sedan misstänkta för våldtäkt mot barn. De släpptes efter några dagar, men misstankarna mot dem finns kvar. En telefon och en dator som tillhör en av männen har eller ska undersökas.

Vad letar ni efter då, filmer?

– Vi tittar efter om det finns bevismaterial som har koppling till brottsmisstankarna.

Detta har hänt

Flickorna sålde sex till tre medelålders män i länet under 2008 och 2009. Sexköpen skedde i Karlskoga och Örebro, i en lägenhet, på rastplatser och i bilar med mera.

Flickorna var bara 12 och 16 år när övergreppen började.

Tre män – 38, 47 och 52 år gamla – dömdes till fleråriga fängelsestraff för bland annat våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn.

Totalt kan åtta män ha utnyttjat flickorna.

Mer läsning

Annons