Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsmannen skafångas med matematik

Ett matematiskt program ska fånga våldtäktsmannen i Örebro. I Rikskrimgruppen, som bistår polisen i Örebro, ingår nu en speciell utredare som sysslar med geografisk profilering.

Annons

Vetskapen om att en gärningsman ofta begår brott i närheten av sin bostad eller sitt jobb är i sig inget revolutionerande.

Men att polisen nu jobbar med att föra in uppgifterna i dataprogrammet Rigel byggt på matematiska beräkningar är nytt för Örebropolisen.

Upphovsmannen är Kim Rossmo, en kanadensisk före detta polis, som numera är professor i kriminologi vid Texas State University.

– Rigel bygger på Patricia och Paul Brantinghams teorier om mönster vid brott. Sen har jag utvecklat det med hjälp mina erfarenheter som polis i Vancouver och med min bakgrund som matematiker, förklarar Rossmo för NA.

Människan är latRossmo fick idén när han i början av 90-talet satt på ett tåg mellan Tokyo och Nagoya i Japan och studerade hur folk tog sig genom städer med kollektivtrafiken. Tanken är att förövaren är lat i sina val av brottsplats och brottsoffer precis som människor är i allmänhet när de handlar mat eller shoppar.

Om man då kan registrera till exempel var brotten begåtts och under vilken veckodag de utförts, kan utredaren med hjälp av programmet få fram invanda mönster och rationella val.

Rossmos program har använts av polisen i Kanada, USA, Storbritannien, Holland och Sverige.

Kan resultatet påverkas beroende på vilket land och vilka grupper som undersöks?– Nej det är inte min erfarenhet. Däremot är det viktigt att väga in lokala förutsättningar som kan påverka i till exempel trafiken. Finns det en flod som delar staden? Har staden tunnelbana?

I ett uppmärksammat fall av ouppklarade våldtäkter i engelska Leeds hade polisen båda DNA och fingeravtryck från våldtäkterna. Rossmo matade in uppgifterna från de aktuella fallen och kunde då få fram två områden som var ”heta” för polisen. Matchning mot en tidigare dömd brottsling i ett av områdena gjordes och mannen erkände till slut överfallen.

– Normalt sett är det optimala att det finns åtminstone fem fall som vi kan koppla ihop. Men det finns också exempel på enstaka brott som har kunnat lösas genom geografisk profilering.

Men vad finns det för problem med att använda Rigel?– Det svåra är att länka brotten till en specifik gärningsman och på så sätt kunna göra en adekvat bedömning. Finns det DNA-spår är det inga problem men annars får man gå på modus operandi, det vill säga gärningsmannens tillvägagångssätt, menar Rossmo och poängterar att geografisk profilering ska ses som ett hjälpmedel bland många i arbetet med att lösa brott.

Även tv- och filmbolag har använt Rossmos geografiska profilering i serien ”Numb3rs” och filmen ”Zodiac” med Jake Gyllenhaal. I Sverige har det använts i sökandet efter Hagamannen i Umeå.

Polisen i Örebro är förtegen om arbetet med geografisk profilering.

– Det är ett viktigt redskap för oss och vi är tacksamma för all hjälp vi kan få för att lösa brotten. Mer än så vill jag inte säga nu, säger pressansvarige Mats Nylén.

Och hur länge stannar Rikskrimgruppen i Örebro?– Det finns inget slutdatum och det beror på hur utredningen går. Men det är klart att gruppens tjänster efterfrågas på fler ställen i landet och meningen är ju att stötta initialt för att få igång utredningen.

Mer läsning

Annons