Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet har överklagats

Valbråket fortsätter. Nu har folkpartiets ordförande Johan Åqvist skickat in en överklagan till länsstyrelsen där han begär omräkning av rösterna eller omval.
– Man kan inte ha ett val med så många osäkra delar i sig, menar han.

Annons
Johan Åqvist

Efter valet har det svängt rejält fram och tillbaka i Örebro. Den preliminära sammanräkningen gav Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett mandats övertag. Sedan visade siffrorna att Koalitionen hade vunnit med ett mandat. Men när länsstyrelsen sedan gjorde den slutgiltiga sammanräkningen hade Socialdemokraterna tillsammans med vänstern fått 31 mandat mot Koalitionens 30. Det handlade om så lite som en röst övervikt till Socialdemokraterna i Örebros nordöstra valkrets.

Men det här valresultatet vill nu inte Johan Åqvist, ordförande för Folkpartiet i Örebro kommun, nöja sig med. Han har skickat in en överklagan till länsstyrelsen där han vill att valprövningsnämnden tittar på hur valet gick till.

Är det du själv som gör det här eller har du hela Koalitionen bakom dig?

– Det här har jag inte skrivit på uppdrag av Koalitionen utan gjort på eget bevåg, men jag vet att jag har stöd av väldigt många.

Varför vill du överklaga valresultatet?

– Det är brister i valet på flera punkter. Ett exempel är förtidsröster i Halmstad som inte kommit till Örebro. Det handlar visserligen bara om två röster men när det är så här små marginaler som i det här valet så kan de vara avgörande. Det har också varit fel i hanteringen av ombudsrösterna. Till exempel så har den som bevittnat och ombudet varit samma person, det ska vara två olika, och det saknas även underskrifter i vissa fall.

Han fortsätter:

– Jag ifrågasätter också hur det kan dyka upp 52 röster när länsstyrelsen räknade som inte funnits med tidigare. Man har inte stämt av mot vallängden på rätt sätt.

I överklagan tar Johan Åqvist också upp valskolan som Socialdemokraterna höll i Vivalla.

– Det är inte rätt sätt att driva valkampanj på. Vi var noga med att säga till våra funktionärer att de skulle ta av sina jackor när de gick in i vallokalen, då ska man vara neutral och fri från partipolitisk propaganda men det gjorde inte de andra.

Vad vill du med överklagan? – Det finns två alternativ. Antingen att man gör en ny kontrollräkning, eller så gör man ett omval och ogiltigförklarar valet. Och kanske det är det bästa i det här läget.

På måndag kommer ansvariga på länsstyrelsen att sätta sig och titta på ett yttrande till Valprövningsnämnden. Om Valprövningsnämnden sedan anser att det begåtts ett fel som motiverar en ny räkning så får länsstyrelsen i uppdrag att göra det. Det ska då ske så fort som möjligt. Ett omval tar betydligt längre tid att genomföra.

Mer läsning

Annons