Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vällagrad whisky för kvinnor

Den som vill dricka Grythyttans whisky får köpa en tunna och vänta i tre år. Företaget vill lära sina köpare mer om drycken, och man riktar sig särskilt mot kvinnor.

Annons

Varje söndag sedan en månad tappar Grythyttans Whisky på tunnor om 50 liter med råsprit. Det är whisky som redan är såld och ägarna får vara med och fylla på samtidigt som de får en lektion om hur det går till att göra whisky.

– Vi ser whisky lite som en folkrörelse. Inte för att folk ska bli berusade utan för att de ska få en upplevelse. Sedan kopplar vi upplevelsen till att lära sig mer och det är därför som vi har rundturer i destilleriet, säger Benny Borg, vd för Grythyttans whisky.

I tunnorna av amerikansk ek har det tidigare varit sherry, och det är en detalj som är viktig.

– Det är faten som ger kvaliteten. Det ger färgen och 60-70 procent av smaken, säger Benny Borgh.

Han menar att det som skiljer deras whiskyföretag mot andra i branschen är att de har en genusprofil.

– Det visar sig i hela bolaget. Ordförande i styrelsen är en kvinna och på mässor försöker vi ha kvinnor som står, och sedan vänder vi oss till kvinnor och annonserar i tidningar som läses av kvinnor, säger Benny Borgh.

Emmeli Erséus från Västerås är tillsammans med sin man aktieägare i företaget och de har även köpt en del i en tunna. De är på plats för att fylla på tunna, som sedan ska lagras i minst tre år.

– Jag tycker att det är jättekul det här. Det är bättre än Mackmyra för här är det mer fokus på kvalitet än kvantitet, säger hon.

Varför är whisky så grabbigt?

– Jag tror att kvinnor är mer försiktiga med starksprit över huvud taget. För kvinnor är mer lättpåverkade, och kanske tar det lite mer försiktigt, säger hon.

Hon rekommendera gärna ett glas whisky.

– Jag vill att whiskyn ska vara lite rökig och lagrad på ett sheeryfat för att få in lite sötma också, säger hon.

Mer läsning

Annons