Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Valsystemet är föråldrat”

– Årets riksdagsval visar tydligt att vår valprocedur är föråldrad. Med elektronisk röstning skulle ett säkert resultat funnits så fort vallokalerna stängts.

Annons
Dags för ny röstningsprocedur, tycker Elisabeth Svantesson (M).

Riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M), anser sig har fått nya argument för en motion om elektronisk röstning han lämnade in tidigare i år, tillsammans med riksdagskollegan Mats Gerdau (M).

Dagens valprocedur har sett likadan ut sedan allmänna rösträtten infördes, man lägger en valsedel i ett kuvert, som sedan sprättas upp, räknas och rapporteras till Valmyndigheten. Det finns fördelar med detta system, tycker Elisabeth Svantesson. Valhemligheten är stor, ingen påverkas otillbörligt i vallokalen, det är enkelt, alla vet hur det fungerar.

– Men nackdelarna blir allt tydligare, menar Elisabeth Svantesson. Framför allt finns osäkerheten när en röst är ogiltig. Dessutom tar rösträkning mycket lång tid.

Elisabeth Svantesson tycker att ett elektronisk röstningsförfarande skulle provas i mindre skala, till exempel i nästa EU-parlamentsval. Exakt hur det ska gå till vill hon överlåta till teknisk expertis.

– Man kan tänka sig olika lösningar, till exempel en röstningsautomat i vallokalen eller att man kan rösta med e-legitimation via en dator.

Historikerna Lars Ilshammar utredde valproceduren för cirka tio år sedan men såg ingen anledning att ändra den nuvarande ordningen.

– Mycket har hänt inom IT-utvecklingen och på säkerhetsområdet sedan dess, anser Elisabeth Svantesson.

Hon har lämnat in motionen om elektronisk röstning två gånger, och nu är den mera aktuell än någonsin, tycker hon.

– Titta bara på valet i Örebro, det känns som en parodi. Med elektronisk röstning hade ett säkert resultat funnits så fort vallokalerna stängts.

Mer läsning

Annons