Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna om Göran Rådström: "Han var en stor KFUM-profil och världsmedborgare"

Artikel 38 av 93
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

När en så levande person som Göran Rådström plötsligt går bort, inte finns mer, är vi säkert många som vill dela med oss av de minnen vi har från många olika sammanhang. Här minns vi en fantastisk föreningsmänniska, resenär och internationell filantrop.

Annons
Göran Rådström 2014 under en av många Etiopienresor. Foto: Ingvar Hultman

KFUM Örebro blev hans förening. Även om han började i friidrotten som lovande höjdhoppare, gjorde insatser i både volleybollen och orienteringen – var det som duktig basketspelare och inte minst ledare Göran gjorde en ovärderlig insats för KFUM:s idrottsverksamhet. Två vitt skilda exempel kan vara – som spelare: Örebros första ”dunk”, nyss hemkommen från college i USA. Och som ledare: lagledare för de svenska juniormästarna i något av 60-talets sista år.

Görans engagemang utvecklades vidare. Via KFUM Örebros huvudstyrelse och Y´s Men´s Club började han intressera sig för större uppdrag än det rent idrottsliga. Internationellt arbete lockade och tillsammans med KFUM´s riksförbund och en skola i Sunne skapade han ett mångårigt, verkligt uppskattat samarbete med Gaza YMCA.

Med väckt intresse för internationella insatser arbetade Göran sedan under tolv år som lärare utomlands; först i Etiopien, sedan i London och till sist i Kenya. Där lika högt uppskattad som på till exempel Vivallaskolan och Karro.

Göran kom att brinna för utsatta människor i Afrika. Från 90-talet och fram till sin oväntade bortgång stöttade han flera fattiga familjer i Addis Abeba. Hans intresse för afrikansk kultur var stort liksom hans kunskap.

Besökande vänner och deltagare på Görans researrangemang till ”hans” afrikanska länder fick både intressanta guidningar och uppleva övernattningar i tält bland både bufflar och lejon.

Vi är många som fått ta del av Görans fina och enkla förmåga att göra upplevelserna han förmedlade intressanta och lärorika.

Bara någon vecka efter hemkomsten från det som kom att bli hans sista Afrikaresa, mitt under vinterstängningen av hans sommarviste i Sydnärke, lämnade Göran hastigt och oväntat jordelivet.

Vi får nu minnas honom, glädjas åt att ha fått vara nära honom, fått ha Göran som en god vän.

Vi känner djupt med hans nära och kära.

KFUM-vännerna Ingvar Hultman och Lasse Hellstrandh

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.

Alla artiklar i
Minnesord i NA
Annons