Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterns stenhårda kritik mot socialdemokraterna

– Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag! Vänsterpartiets talkör ekade mellan husväggarna när cirka 300 anhängare tågade längs Storgatan.

Annons
Cirka 300 demonstranter tågade i Vänsterpartiets första majtåg genom Örebro.

På scenen på Våghustorget väntade Jan Hammarlund, svensk trubadur med sina rötter i proggen, som välkomnade tåget med sången ”Dem som vi behöver”, och en sång om tragedin om Ådalen -31.

S anklagas för ökade klyftorMurad Artin, Vänsterpartiets oppostionsråd i Örebro kommun, kritiserade Socialdemokraterna för att de för ett år sedan valde bort samarbete med Vänsterpartiet efter omvalet.

– De valde bort ett rött Örebro, och valde i stället vårdnadsbidrag, privatiseringar och därmed ökade klyftor. Jag undrar vilka arbetare de tycker att de firar en dag som denna.

Hot och våldBritt Marie Balaj från fackförbundet Kommunal i Örebro, lyfte upp medlemmarnas situation.

– Våra medlemsgrupper drabbas hårdast av dagens politik. Hotet om att privatisera leder till en försämrad arbetsmiljö. Våra medlemmar står inför ett högt tempo, låg bemanning, ny teknik och risk för hot och våld i arbetet. Vi måste fortsätta kampen för ett arbetsliv med människan i centrum, sa Britt Marie Balaj.

"En viktig dag"Dessutom talade ledamoten Markus Allard, Ida Gabrielsson, ordförande i Vänsterpartiets kvinnliga nätverk och Ellen Eklund, orförande för Vänsterns studentförbund i Örebro.

God stämning, bra uppslutning och vackert väder. Så sammanfattade Matilda Fredriksson och Åsa Häggström, partiets lokala ordförande och vice ordförande, dagens demonstration.

– Första maj är en viktig dag för oss och en tradition. Vårt medlemsantal har ökat, och det märks idag. Vi är fler deltagare i tåget i år än förra året.

Mer läsning

Annons