Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill samarbeta med Israel och Palestina

Örebro kommun samarbetar med flera andra orter runt om i världen. Nu vill Vänsterpartiet se fler samarbeten mellan kommunen och olika utvecklingsländer.

Annons

Efter andra världskriget skapades flera så kallade vänorter i syfte att bevara freden. Örebro kommun har flera vänorter runt om i världen, men ingen i något utvecklingsland. Vänsterpartiet menar att Örebro kommun skulle kunna ha ett stort utbyte av en vänort i ett utvecklingsland.

– Jag vill att vi hittar nya typer av vänortssamarbeten både för Örebros skull och för att skapa bättre internationella relationer, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Murad Artin, i ett pressmeddelande från partiet.

Sedan tidigare har Örebro kommun vänorter i Norden, Europa och en vänort i Kina. Vänsterpartiet skriver i en motion att det blir allt viktigare med relationer mellan olika länder, kulturer och religioner i en konfliktfylld värld.

– Det bor många människor i Örebro som har sin egen bakgrund i utvecklingsländer i Afrika, eller i olika länder i mellanöstern. Det gör det extra aktuellt att skapa samarbeten i länder i den delen av världen, säger Murad Artin.

– Varför inte hitta vänorter i Israel och Palestina eller i Turkiet och Armenien? På det sättet skulle vi kunna göra fredsbevarande insatser, så som tanken kring vänortssamarbeten var från början, säger Murad Artin.

Mer läsning

Annons