Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill stoppa Allard som majtalare

Vänsterpartiet vill stoppa Ung Vänsters länsordförande Markus Allard från att tala på första maj.
– Det är inget Vänsterpartiet kan besluta om, säger Markus Allard.
I bakgrunden finns Allards twitter om Löfven och Hitler.

Annons

Det blåser lite mer än vanligt i de röda fanorna inför första maj. En strid har blossat upp om vilka som ska få tala på Vänsterpartiets firande. Enligt Vänsterpartiets hemsida är det tidigare partiledaren Lars Ohly, Malin Tinjan, som bland annat sitter i kommunfullmäktige i Örebro för V, samt Ellen Eklund, ordförande för Vänsterns Studentförbund, som ska tala.

Ung Vänster har fört fram sin ordförande Markus Allard som talare. Det motsätter sig dock Vänsterpartiet.

– Vi vill ha en kvinnlig talare. Markus Allard har talat i flera år i rad och vi tycker att det ska vara en kvinnlig talare. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti - det ska reflekteras även på första maj, säger Hans Holberg, en av två ordföranden i Vänsterpartiet Örebro.

Helt klart är dock att beslutet även påverkats av det inlägg på twitter som Markus Allard gjorde om socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, där han jämförde Löfvens uttalande med Hitlers åsikter.

Markus Allard är kritisk till hur Vänsterpartiet Örebro agerat.

– Vänsterpartiet kan inte besluta vem Ung Vänster föreslår som talare på 1 maj. Jag har hört att det inte får vara jag – det är skittråkigt, säger Allard.

– Det här med twitter-grejen är bara en liten förevändning de har. Jag har försökt bygga upp ungdomsförbundet i tre år, men från rådhuset har det varit ständig motvind. De är inte intresserade av återväxt utan skrämmer istället bort sympatisörer.

Hans Holberg är väl införstådd med att Vänsterpartiet inte kan styra vilken talare Ung Vänster föreslår.

– Vi har inget med Ung Vänster att göra i det fallet - de är en egen organisation och de bestämmer själva, säger Holberg.

Martha Wicklund, även hon Vänsterordförande i Örebro, betonar att det är ett samlat beslut från styrelsen att det inte är lämpligt med Markus Allard som talare på Vänsterpartiets 1 majfirande. Där finns Allards twitter med som en bidragande orsak till beslutet.

Vad som kommer att hända rent konkret den 1 maj vill varken Hans Holberg, Martha Wicklund eller Markus Allard sia om.

– Jag har börjat kladda ner lite på ett tal. Vi får se hur det blir 1 maj, säger Markus Allard.

– Jag kan inte spå in i framtiden vad som händer. Vi har förklarat vår ståndpunkt för Markus och för Ung Vänster. Det är beklagligt att det blivit så här. Det är ingen konflikt mellan Vänsterpartiet och Ung Vänster från vår sida - tvärt om. Vi gillar Ung Vänster. Det är bra att ungdomarna är radikala men det får finnas gränser, säger Holberg.

Stoppad talare. Ung Vänsters ordförande Markus Allard är inte välkommen att tala på Vänsterpartiets 1 majfirande i Örebro. Bakom beslutet står Martha Wicklund och Hans Holberg, ordföranden i Vänsterpartiet Örebro.

Mer läsning

Annons