Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat att korvtillverkningen läggs ner

HK Scan Sweden lägger ner sin produktion av skinnfri korv i Örebro.
– Det är tungt, men väntat, säger Natalie Olsson-Karimi, klubbordförande vid Scans Ormestafabrik.

Annons

Livsmedelsjätten Scan, HK Scan Sweden, informerade redan 2010 om att företaget planerade att lägga ner korvtillverkningen i Örebro. Det handlade om åtgärder för att öka vinsten och minska antalet anställda i Sverige från knappt 3000 till 2500 år 2013. En koncentration av korvtillverkningen skulle ske i Linköping. Men beskedet om när avvecklingen skulle ske har dröjt och det var nu på tisdagen som företaget släppte nyheten.

– Nu avvecklar vi anläggningen i Örebro och flyttar tillverkningen av skinnfri korv till Linköping, säger Magnus Lindholm, Sverigechef för HK Scan Sweden, som på tisdagsmorgonen informerade de anställda på fabriken i Örebro.

I slutet av året ska förflyttningen av produktionen från Örebro till Linköping ha genomförts. Magnus Lindholm förklarar att det kommer att erbjudas några tjänster i Linköping för de Örebro-anställda.

– Vi har ju varit medvetna om att en nedläggning ska ske, så det här var inte oväntat, säger Natalie Olsson-Karimi, klubbordförande för Livsmedelsarbetarförbundet vid Örebro-fabriken. Men nu väntar en jättesvår process, men det känns bra att vi ändå har fått ett besked.

Natalie Olsson-Karimi förklarar att Örebro-fabriken är en modern fabrik med stor kapacitet och en flexibel personal.

– Senaste resultatet var mycket bättre än prognosen, förklarar hon.

Fabriken har 40 heltidsanställda. De flesta är produktionsmedarbetare, medelåldern ligger mellan 52 och 55 år och många har jobbat länge på företaget.

– Jag har jobbat här i tolv år och jag är en av de nyare på arbetsplatsen, berättar Natalie Olsson-Karimi.

Nu i veckan inleds de fackliga förhandlingarna och de anställda kommer att erbjudas samtal med jobbcoach framöver.

– Det handlar om att kartlägga var och en för att se vilka nya möjligheter som finns för framtiden, säger Natalie Olsson-Karimi. Jag försöker tänka positivt eftersom mina arbetskamrater är jätteduktiga.

Sammantaget handlar HK Scans omstrukturering om en minskning i hela landet med 140 tjänster och målet är att få en förbättring av resultatet på minst sju miljoner euro. Vid Scans anläggning i Skara ska en tredjedel av verksamheten försvinna.

I dag sysselsätter HK Scan cirka 2 460 personer i Sverige och 11 000 totalt.

Mer läsning

Annons