Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var låg Amandas syateljé?

Jag undrar lite över denna bild som finns bland mina släktfoton. Den andra kvinnan från höger, bakom damen med hunden, är troligen min mormor Hildur Lindskog, född Ekström. Jag tror att det står ”Amanda Nilsson, Sy-Atelier” på skylten på husväggen. Finns det någon information om denna syateljé, var den låg och under vilka år den fanns? Kortet är nog taget tidigast 1912 och senast 1924.
Med vänlig hälsning,
Monica Andersson

Annons
Detta foto är taget vid Trädgårdsgatan 3. Till vänster om porten syns skylten ”Amanda Nilsson, Syatelier”. Den tredje kvinnan fr v, stående invid porten, är troligen Amanda Nilsson. Privat ägo.

Svar: Amanda Nilsson var bördig från Fjugestatrakten där hennes far var hemmansägare i Karaby, Edsbergs församling. Hon flyttade till Örebro 1885 för att arbeta som piga hos bagaren A P Kjellgren på Storgatan 26. Denne hade då nyligen övertagit bageriet efter Ernst Schönaich som hade avlidit strax efter årsskiftet 1884/85. År 1891 flyttade Amanda därifrån och kom att framöver bo på olika adresser i Örebro. Snart började hon tituleras sömmerska och bedrev troligen redan då någon syateljé, antingen ensam eller med kompanjon/er. År 1914 flyttade hon så till Trädgårdsgatan 3, som fotot föreställer. Där bedrev hon egen syateljé med flera anställda in på 1930-talet, de sista åren antagligen på Nygatan 43. Troligen är det kvinnan nummer tre från vänster som är Amanda Nilsson. Möjligen är de övriga på bilden hennes anställda.

Sedan ungdomen hade hon tillhört Vasakyrkan och var med om att starta Vasahemmet 1927. Det var också där som hon avled 1960, nästan 97 år gammal. Hon jordfästes i sin barndoms kyrka i Edsberg. Amanda förblev ogift och efterlämnade inga barn.

Det kan nämnas att huset på Trädgårdsgatan 3, som sedan många år är borta, inrymde under en tid ett kontor för fastighetsägaren Johan Behrn.

Här låg huset på Trädgårdsgatan 3 i mitten på bilden. Egentligen var det beläget på gatans östra del, eftersom gatan var smalare på den tiden. Huset revs någon gång åren kring 1970.

Mer läsning

Annons