Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var låg Nain?

Fråga: Jag har en fråga om ett säreget namn, ”Nain” eller som man sade Najen. Där fanns förr två kolmilor. Nain låg i kanten av nuvarande industriområdet vid Nasta. Det är det jag kommer ihåg som liten grabb. Vi åkte cykel till ett torp som min faster ägde och jag minns att mjölken hämtades från en gård i grannskapet. Vi cyklade på ”kostigar” till gården för mjölkhämtning.
Vänligen
Carlaxel Bergström

Annons
Var låg Nain? Del av Örebrokarta från 1961. Nain syns längst till vänster utefter Vintrosavägen.

Svar: Nain eller Najen låg mitt emellan Bista och Pilängen på västra sidan om dagens motorväg. Gamla Vintrosavägen som förr hette Vintrosavägen fortsatte västerut innan motorvägsbygget på 1970-talet och utefter den vägen låg Nain.

Namnet Nain kommer från Bibeln. Det förekommer i Lukasevangeliet 7:11-17 och handlar om när Jesus uppväcker änkans son från döden i orten Nain söder om Nasaret. Andra exempel på bibliska orter som fått ge namn åt platser i Örebro är till exempel Libna, Emaus och Jeriko.

Enligt Ortnamnsregistret var Nain förr i tiden ett skogvaktarboställe. Även benämningarna ”Najabacken” och ”Najahaget” finns dokumenterat och ska ha varit en skogsbacke respektive inhägnad betesmark vid Nain i Bista, Ånsta socken. I kyrkböckerna förekommer namnet Nain och även Najen redan i början av 1700-talet.

I Karlslunds gårdsarkiv, som finns i stadsarkivet, nämns Nain 1836 i en skrivelse från inspektorn på Karlslund till landshövdingen. Inspektorn Anders Engvall som också var sockenfullmäktig för Ånsta, ber om att vägen mellan Snavlunda kvarn och Nain ska bli ordentligt iordninggjord.

De två kolmilorna som frågeställaren nämner var kolugnar för framställning av träkol för gengasdrift. Under andra världskriget, då det var ransonering av bensin, drevs många bilar av gengas.

Mer läsning

Annons