Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var sak på sin plats -så skapar du ordning

Har du kaos hemma? NA Bostad har talat med en rensa-i-röran-konsult som ger tips om hur man får ordning i sitt hem.

Annons

Att kontinuerligt rensa ut och göra sig av med saker som skapar stress och frustration gör att man mår bra. Det konstaterar Åsa Alexandrow, rensa-i-röran-konsult som driver företaget Attendra och Förvara.se. I sitt jobb åker hon hem till människor som behöver bättre struktur i sina hem och hjälper dem att röja, rensa och skapa ordning.

Steg för steg

Arbetet med att få bättre ordning måste göras steg för steg, anser Åsa Alexandrow.

– Börja med ett avgränsat område. Ett första steg kan vara att skapa ordning i en garderob eller ett rum. Det är viktigt att belöningen kommer direkt, annars kommer du snart tröttna, tipsar Åsa.

När Åsa röjer brukar hon sortera allt i fem högar: slängas, sparas, säljas, ge bort och vet inte.

– Många är duktiga på att börja, men har svårt att avsluta. Så se till att göra klart högarna, uppmanar hon.

Bra förvaring

När rensningen är klar är nästa steg att hitta bra förvaring. Hur den ser ut beror på behov och förutsättningar.

– Var sak ska ha ett hem där den kan bo. Ofta har vi alldeles för många prylar, men det ska inte vara packat i skåpen. Se till att det finns luft och fyll inte bara på med nya saker. När en ny pryl kommer in, då ska något bort, säger Åsa bestämt.

När du väl fått ordning hemma väntar nästa stora utmaning – att behålla ordningen. Och för att göra det måste du vänja dig vid att plocka undan. För det spelar ju ingen roll om du lyckas få till den perfekta förvaringen om du sedan inte ser till att plocka in prylarna i skåp och lådor

– Det handlar om rutiner. Du måste helt enkelt lära dig att plocka varje dag. Innan du går och lägger dig ska alla saker ha gått hem till sig. Det finns inga genvägar. Den stora belöningen kommer när du får ordning i ditt hem och kan sitta och njuta utan dåligt samvete, avslutar Åsa.

Hallen

Hallen är det första du möts av när du kliver innanför dörren. Trots det är den ofta en av de värsta kaoshärdarna i hemmet. Det är inte ovanligt med berg av mössor, vantar, jackor och skor som trängs med post, nycklar och mobiltelefoner och alla de där tidningarna som ska iväg till återvinningen.

– I hallen är det extra viktigt med struktur, förvaring och rutin. Se till att utnyttja all volym och ge allt en plats. Korgar för vantar och mössor, hyllor för skorna, krokar till jackor och väskor – allt ska ha en plats. Skapa en rutin att ställa undan allt på en gång. Låt inte saker bli liggande för att ”ta det senare”, säger Åsa.

Det är också viktigt att bara ha det man använder dagligen i hallen. Vinterkängorna du bara använder när det är femton minusgrader ute eller väskorna du bara har till fest ska förvaras någon annanstans.

– Se också till att säsongsförvara. Häng undan allt som inte används just nu. Det finns exempelvis supersmarta vakuumpåsar som man kan förvara kläder och andra textilier i. Det är bara att stoppa kläderna i påsen och sedan suga ur luften med hjälp av dammsugaren. Det sparar massor med utrymme och påsarna skyddar mot fukt, lukt och insekter, berättar Åsa.

Barnrum

Barnrum ska inredas på barnens villkor och det ska vara lätt att plocka fram och plocka undan. Även här gäller det att var sak ska ha sin plats. Skaffa smarta förvaringslösningar för leksakskaoset och märk upp med text eller med bilder om barnet inte kan läsa.

Alla kan plocka på sin nivå. En treåring kan lägga leksaker i en låda. Se också till att sätta upp massor med krokar i barnets höjd och försök att hålla golvet rent, säger Åsa.

I vardagsrummet ska man koppla av och umgås, men hur avkopplande är det om soffbordet är täckt av tidningar, filmer och urdruckna kaffemuggar eller om man alltid måste leta efter fjärrkontrollen och skuffa undan en massa leksaker för att kunna sätta sig i soffan? Här gäller det enligt Åsa att röja och satsa på dold förvaring.

– Ha ett skåp för filmer och spel. Skaffa sittpuffar med dold förvaring. Rensa bland tidningarna med jämna mellanrum och ta för vana att plocka undan kaffekoppen efter dig. Har du barn vill de ju gärna leka där du är, så satsa på att ha lekstationer i köket och vardagsrummet. Skaffa snygg förvaring där du snabbt kan skyffla undan alla leksaker. Det ska vara enkelt och gå snabbt att röja undan, tipsar Åsa.

Köket

Köket är hemmets hjärta, men det är också den plats där allt ifrån räkningar till återvinningskassar har en tendens att samlas. Här gäller det enligt Åsa att införa avställningsförbud på vissa ytor. Det ska alltid finnas en fri arbetsyta. Det är också bra att sortera in räkningar och andra papper i mappar som sedan kan ligga i en korg eller en låda.

– Och eftersom saker har en förmåga att samlas i köket är det bra att ha ett hem för tillfälligt hemlösa prylar där. Skaffa en snygg korg och samla stöket på ett ställe, annars är det lätt att det sprider sig i hyllor och på arbetsytor, konstaterar Åsa.

I köket är det också viktigt att förvara maten på ett smart sätt. Att skippa originalburkarna och istället skaffa bra förvaringsburkar skapar överskådlighet och spar plats.

Att samla till återvinning har blivit en del av vardagen. – Det finns många olika förvaringar för återvinningsprylar. Det kan vara kassar, boxar eller plastspannar. Lägg möda på att dölja förvaringen och låt inte kassarna bli stående. Inför rutinen att tömma återvinningskassarna en gång i veckan, säger Åsa.

Sovrummet

Sovrummet ska vara ett vilorum, men berg av kläder på stolar och golv och sängbord överfyllda av böcker och tidningar skapar ingen harmoni.

– Att hänga in använda kläder i garderoben kan kännas ofräscht. Samtidigt behöver ju inte alla plagg tvättas efter en dag. Satsa därför på en krok där flera galgar får plats eller skaffa dig en herrbetjänt där du kan hänga använda kläder. Då slipper du problemet med att de ligger framme och till slut blir så skrynkliga att du måste slänga dem i tvätten ändå, konstaterar Åsa.

Böcker och tidningar hör enligt Åsa inte hemma på sängbordet. Böckerna ska in i bokhyllan och tidningarna ner i tidningsställ eller tidskriftssamlare. Och vet du med dig att du lätt samlar saker på hög på sängbordet – byt till ett mindre.

Badrummet

Handdukar i en enda röra, handfatet fullt av tuber och tvålar och badkaret översvämmat av ungarnas badleksaker – så ser det ut i många badrum. Här gäller det att rensa och kassera.

– Det räcker ofta att ha en tandkrämstub, varsin tandbortse och en tvål. Och varför är det så många som har tio påbörjade, halvfulla schampoflaskor framme? Se till att använd slut på det du har innan du öppnar en ny flaska, uppmanar Åsa.

I badrummet är det viktigt att satsa på dold förvaring. Ett knep för att få det att se mindre stökigt ut är att samla ihop saker på ett ställe. Ställ exempelvis alla schampo- och balsamflaskor i en korg. Det ser genast mycket bättre ut. Se också till att sortera saker i lådor eller korgar så blir det lättare att hitta. Sätt upp många krokar och se till att alla i familjen hänger upp handdukarna efter sig. Satsa också på att ha handdukar i enhetliga färger. Det skapar en känsla av ordning och struktur.

– I badrummet ska man bara ha vackra saker framme. Med rätt förvaring befriar du ytorna och det blir mycket mer lättstädat, konstaterar Åsa.

Mer läsning

Annons