Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje Örebrokrog serverar fuskmat

Det är en sak vad det står på menyn, men vad är det gästen får egentligen? Av 195 restauranger i Örebro serverade 70 något annat än vad som utlovats.

Annons

Den som tycker att det är viktigt att fetaosten är äkta bör se upp vid restaurangbesök. Det är många som skriver fetaost på menyn men det som serveras är något annat. Det framgår av ett redlighetsprojekt som miljö-kontoret i Örebro kommun har deltagit i.

– Vårt generella resultat är att det inte har sett så bra ut. Vi trodde att det var bättre koll, säger Patrik Gustavsson, miljö- och hälso-skyddsinspektör.

Projektet har genomförts i samband med ordinarie inspektioner av restauranger under året. Det är flera kommuner inblandade och länsstyrelsen har sammanställt resultaten. Örebro kommun har dock gjort flest kontroller, och man har även fortsatt efter sista inlämningsdag den 1 oktober. Av 195 besök i Örebro hittades fel hos 70 restauranger.

– Vissa produkter var vanligare än andra, men främst är det fetaost och parmaskinka som är fel, säger Patrik Gustavsson.

När det gäller parmaskinka är den varumärkesskyddad och ska komma från området Parma och vara tillverkad på ett särskilt sätt. Att servera något annat under samma namn är att luras. I flera fall har inspektörerna avslöjat det.

– Vi kollade först på menyn att det serveras parmaskinka. Sedan gick vi in och kollade i kylen och frysen och såg att det varr en tysk skinka, och då är det inte parmaskinka. Man måste också kolla på följesedlar, ringa grossisten och sådant ibland. Men på några ställen lyckades vi inte utröna vad det var för något, förklarar Patrik Gustavsson.

Fetaosten ska vara gjord på fårmjölk eller en blandning av får och getmjölk. Men oväntat ofta är det en ost som är gjord på ko-mjölk som serveras under falskt namn. Här handlar det inte bara om att gästen blir snuvad på en angiven produkt.

– Det kan vara viktigt ur allergisynpunkt, även om det enligt vår dietist är väldigt få som tål getmjölk men inte komjölk, säger Patrik Gustavsson.

Han tror att felaktigheterna många gånger beror på okunskap, och när inspektörerna har kommit ut har de blivit bra bemötta.

– Ja, över lag har det varit positivt, säger Patrik Gustavsson.

Mer läsning

Annons