Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våra medlemmar sliter redan idag"

På Fackförbundet Kommunal förstår man inte hur besparingarna ska gå till.– Våra medlemmar sliter redan i dag. Det är ett stort problem inom hemvården. De har det tufft, säger ordförande Britt-Marie Balaj.

Annons

Den höga tempot går ut över personalen. Viktiga samtal med arbetskamraterna och med andra yrkesgrupper som sjuksköterskor och arbetsterapeuter hinns inte med.

– Man springer bara. Hur bra blir det för brukarna i slutändan? Man kan inte få hemvården att jobba fortare. Man måste jobba med andra problem.

Men Britt-Marie Balaj ifrågasätter sanningsalten i jämförelserna som säger att andra kommuner har lägre kostnader för sin hemvård.

– Jag är intresserad av hur jämförelserna med andra kommuner går till. Jag tror att man jämför äpplen och päron. Västerås till exempel, beräknar de kostnaderna på samma sätt som vi?

Britt-Marie Balaj tycker att man ska minska den höga sjukfrånvaron och den stora andelen vikarier i verksamheten. Hon får många signaler från medlemmarna om att situationen är frustrerande. Vikarierna kan inte ta samma ansvar. Det fattas vikarier och den fasta personalen får jobba extra.

– Ibland är det inte så enkelt som att bara spara pengar. Allt är inte pengar.

Genom att anställa mer fast personal tror hon att kommunen skulle sänka kostnaderna på sikt.

– Det är så mycket vikarier. Det kostar pengar. Med mer ordinarie personal blir det större kontinuitet och de anställda mår bättre. Det sänker kostnaderna.

Mer läsning

Annons