Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentralchefen: Vi vill minimera risken

– Det här är en tragisk händelse som vi tar på största allvar. Det säger Stellan Johansson, verksamhetschef vid Olaus Petri vårdcentral.

Annons

Han tänker nu be om hjälp med att göra en händelseanalys för att upptäcka eventuella systemfel, oavsett den lex Maria-anmälan som nu görs.

– Landstingets modell bygger på att vi får hjälp av två oberoende personer och går igenom vad som har hänt. Man försöker identifiera kritiska händelser och se var det kan gå fel, vad orsaken kan vara och gör sedan en åtgärdsplan.

– Jag hoppas att analysen kommer att göras i samarbete med psykiatrin, så att vi kan förbättra våra gemensamma rutiner. Vi vill naturligtvis minimera risken för att något liknande ska hända igen.

Svårt med rätt och felHan tycker att det är svårt att uttala sig generellt om rätt och fel vad gäller sömnmedelsförskrivning.

– Det är inte vanligt att vi skriver ut sådana här preparat under så långa perioder som i det här fallet. Men varje patient och situation är unik och kontakterna är alltid täta med patienter som äter beroendeframkallande läkemedel. Så även i det här fallet.

Rutinen är, enligt Stellan Johansson, att alltid börja med små doser för att prova sig fram.

– Så var det även i det här fallet. Finns misstankar om överdosering skriver man alltid ut små förpackningar med långa tidsintervall så att tabletterna inte kan hämtas ut hur ofta som helst.

Kommunikation

Kommunikationen mellan patient och läkare avgör hur man fortsätter behandlingen.

– Förutom mediciner informerar vi om egenvård. Vi kan även föreslå kuratorskontakt eller remiss till psykiatrin. Sedan ska vi förstås alltid utreda om vi brustit när sådant här händer. Jag hoppas att händelseanalysen ska vägleda oss till bättre rutiner.

Mer läsning

Annons