Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: Stäng boendet Elgströmska

Artikel 3 av 51
Elgströmska huset
Visa alla artiklar

Tre av fyra sjuksköterskor har sagt upp sig på Elgströmska.
Från Vårdförbundets håll anser man nu att arbetsplatsen borde stängas.

Annons

Situationen på vårdboendet Elgströmska huset blir allt värre. NA har i tidigare artiklar berättat om problemen. Anställda har vittnat om att vården inte fungerar och att de är rädda att något allvarligt ska hända brukarna.

För två dagar sedan valde tre sjuksköterskor att säga upp sig. De vill inte själva kommentera varför men från Vårdförbundets håll kan man bekräfta att arbetssituationen är ohållbar och har varit det en längre tid.

– Sjuksköterskorna har arbetet dubbla skift, från sju på morgonen till halv tio på kvällen. Det är ohållbart, berättar avdelningsordförande Sahra Strandberg och påpekar att arbetsgivaren har försökt mörka hur allvarligt det egentligen är.

– Jag måste säga att de far med osanning. Arbetsgivaren menar att vården håller god kvalité, att de har erfarna vikarier och en god täckning men det är en helt annan bild vi ser. Vi är helt oeniga med arbetsgivaren.

Varför har sjuksköterskorna arbetat så långa pass?– Som sjuksköterska har man ett omvårdnadsansvar, det är de som har den högsta medicinska kompetensen på arbetsplatsen. De kan inte bara lämna arbetet utan måste se till att det bedrivs god och säker vård. Men det finns ingen att delegera ansvaret till. Sjuksköterskorna har fått jobba i princip jämt.

Vad säger du om det här?– Jag vill nog säga att det här är det värsta jag varit med om i kvalitetsväg.

Vad borde man göra?– Som vi ser det vore det inte orimligt att stänga arbetsplatsen, både för brukarna och de anställda.

Fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet är på väg att kalla in Arbetsmiljöverket.

– Vi har haft samtal och väntar nu på en formell begäran. Den ska komma när som helst. Efter det kan vi åka till Elgströmska för en inspektion, berättar arbetsmiljöinspektör Maria Lundvall Sundh.

NA 24/9: Gamla glömdes bort på boende

Alla artiklar i
Elgströmska huset
Annons