Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdföretag tar över Sirishof äldreboende

Från och med september i år ska vårdföretaget Norlandia Care driva äldreboendet Sirishof. Det har programnämnd social välfärd beslutat. Oppositionen var emot.

Annons

Att Sirishof ska drivas av någon annan än kommunen blev klart i juni förra året. På onsdagen fattades beslut om att det är Norlandia Care som ska göra det.

– De hade full pott på i stort sett alla kriterier. Dels är det en massa ska-krav som man måste uppfylla, dels har vi gjort en kvalitetsupphandling där man fick beskriva mervärden, säger nämndens ordförande Rasmus Persson (C).

Personalen på Sirishov får ett erbjudande om att följa med, och då får de tjänstledigt så att de kan prova på att arbeta för den nya arbetsgivaren.

– Annars får de gå över i den kommunala organisationen i ett annat boende, säger Rasmus Persson.

Nytt service-tänk

Han menar att Norlandia Care har ett sätt att tänka på service som är nytt.

– Jag är väldigt nöjd med utfallet med en ny aktör som har jättegoda vitsord. Vi får också någon som vi kan jämföra oss med, säger Rasmus Persson.

Kommunen tjänar pengar på det här. Tillsammans med det boende som inte blev klart för entreprenad i dag, Skäpplandsgården, skulle man spara fyra miljoner per år. Det kan dock tyckas svårt att kombinera sparande och ökad service.

– Ja, det låter konstigt. Men dels är det momsregler som gör att vi tjänar pengar på det, dels så finns det overheadkostnader som är högre för oss, säger han.

Overheadkostnader innebär exempelvis administrativa kostnader.

– Jag tror att man tänker annorlunda i privata företag än i kommunal sektor, för där man har lagt över verksamhet blir det också lägre kostnader. Därmed inte sagt att det blir sämre service, säger Ramsus Persson.

Oppositionen emot

Oppositionen reserverade sig mot beslutet. De ville att Sirishof och Skäpplandsgården skulle läggas ut på intraprenad.

– Vi har inte något emot den här firman. De är säkert godkända och har bra renommé, utan det är principen att vi tycker att de på två enheterna borde man pröva intraprenad eftersom vi har haft en så lyckad sådan verksamhet på Klockarbacken, säger Carina Dahl (S)

Mer läsning

Annons