Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför ansluter sig rikspolischefen till drevet?"

Polisens hela verksamhet bygger på att samla och analysera upplysningar, skriver Peter Springare, rotelchef på Örebropolisen, i ett debattinlägg. Han riktar skarp kritik mot sin högsta chef, rikspolischef Bengt Svensson. 

Annons

Debatten har sitt ursprung i de senaste dagarnas intensiva medierapportering om Malmöpolisens registrering och kartläggning av romer. Bengt Svensson, tidigare länspolismästare i Örebro län, och justitieminister Beatrice Ask gick på ett tidigt stadium ut och fördömde Malmöpolisens metoder. Detta är Peter Springare kritisk mot.

"Det finns skäl i att sansa sig lite och ta reda på vilket ”register” och vilken typ av ”släktträd” det är fråga om och som man i ”avslöjandet” refererar till och inte som nu, i panik kasta sig ut i ett förhastat politiskt korrekt ställningstagande", skriver han i debattinlägget.

Springare pekar vidare på att mycket av polisens verksamhet baseras på underrättelsearbete, ett arbetssätt som beslutats politiskt och realiserats av rikspolischefen själv. Han skriver:

"En viktig byggsten för att hålla sig med och uppdatera analysunderlagen är just att registrera personer inom olika konstellationer som begår brott. Det gäller både under bekämpning av det som vi i dagligt tal kallar vardagsbrottslighet samt när det gäller utredning/spaning mot grov brottslighet."

Peter Springare tycker därför inte att det är något konstigt med att man inom polisen lägger personpussel för att utreda brott - gör man det däremot enbart för att registrera personers etniska härkomst är man naturligtvis fel ute, menar han.

Mer läsning

Annons