Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Varför får inte vi gå ut med alla andra”

Tobias Roberthstam går i särskola på Tullängsskolan och tar studenten i juni.Men han och andra särklasselever får inte lämna skolan samtidigt som alla andra studenter.

Annons

– Vi får ha en särskild examen klockan åtta på morgonen. Vi får inte gå ut med de andra som inte är handikappade klockan tolv.

– Alla borde ha en gemensam examensavslutning. Studentdagen är en mycket speciell dag. Det handlar om samhörighet med alla andra på skolan. Jag vill känna att jag och andra på särskolan är en del av hela Tullängsskolan. Det är diskriminerande för de handikappade, säger Tobias.

Han är döv och språkstörd. Han tycker att det är fel med en särskild avslutning för särskoleeleverna.

– Har inte alla elever samma rättigheter? Varför kan inte alla gå ut klockan tolv? frågar sig Tobias som går på gymnasiesärskolan, med samhällsinriktning, på Tullängsskolan sedan fyra år.

Unni Thorstensson är rektor på Tullängsskolans gymnasiesärskola. Hon berättar att hon inte har hört några klagomål om olika tider för avslutningarna:

– Diskriminera är det sista vi vill göra. Vi har haft separata avslutningar, åtminstone de senaste tio åren.

– Det finns flera orsaker till det. Vi har gjort speciallösningar eftersom våra elever kräver det. Flera av våra elever på skolan tål nämligen inte att vara bland många människor. Då blir de stressade, och när alla avgångselever från skolans övriga program går ut samlas många på en enda plats. Då kan det bli problem för vissa elever, säger Unni Thorstensson.

En anledning till att särskolans elever har avslutning tidigare än andra elever är att flera särskoleelever, som under skoltiden bott i internat i Örebro, vill kunna passa bland annat flyg hem till sina hemkommuner på avslutningsdagen.

– Våra elever är spridda över hela landet, från söder till norr. En ska till exempel flyga till Luleå.

Men Tobias, som känner sig diskriminerad, ska inte flyga hem på avslutningsdagen!

Jag har ju tyvärr inte haft chansen att diskutera detta med honom, men om han har önskemål kan jag tala med honom. Han är ju en Örebrokille och det mycket möjligt att han kan vara med på avslutningen då skolans övriga elever går ut, säger Unni Thorstensson.

Mer läsning

Annons