Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen möts på Storgatan

På Storgatan i Örebro är det tätt mellan de internationella butikerna. Stadsliv har besökt mataffären Ali Baba,

Annons
Vad är Mohallabla pulver? Margita Andersson får hjälp av Magid Atrushi och hans fru Khadije, som äger butiken.

– Mohallabla pulver. Vad är det, undrar Margita Andersson, som är inne för att handla.

Kryddstark mat, det gillar hon. Men Mohallabla pulver? Hon kallar på hjälp. Ägaren Magid Atrushi bereder sig att komma till undsättning. På vägen dit hälsar han på en kund. Han känner de flesta, åtminstone till utseendet.

– Shoni Bashi. Hur mår familjen?

– Bara bra. Tack. Frid.

Och så var det Mohallabla pulvret. Magid rätar till ryssmössan. Hans hustru Khadije kommer också för att tyda arabiskan på paketet.

– Man ska kunna göra en pudding, dessert. Servera nötter på toppen, säger Magid.

– Aha, säger Margita.

Vid kassadisken packar Lena Dahlström ned varorna hon köpt.

– Bästa mataffären om man vill blanda matkulturerna. Det gäller att prova sig fram, för lite kryddor kan förändra mycket. Att handla i affärer med det här sortimentet är som att göra en resa, tycker Lena.

Grönsakskartongerna tornar upp sig i butiken. I hyllorna trängs såser från länder som till exempel Indien, Thailand, Vietnam. Det är Chyanonprash. Crab Oaste. Mamaya Curry Pasiz och många många fler.

Varukorgar fylls upp. En kund plockar ned fyra stora flaskor palmolja i en korg. En säck lök blir det också. Köparen berättar i all hast att han kommer ”from Africa”.

Plötsligt kommer fyra flak ägg gående i en av gångarna, med Samir El-Zaatare som chaufför.

– Jag handlar här nästan varje dag, det är så nära man kan komma affärerna i mitt gamla hemland Libanon, säger Samir.

Internationellt? Javisst. Kunderna har sitt ursprung i bland annat Afrika, Chile, Thailand, arabländerna, Bosnien, Afghanistan, Pakistan – och så Sverige. Men Ali Baba är förstås inte ensamma om sitt sortiment. I takt med att Sverige blivit ett mångkulturellt land har utbudet av exotisk maten ökat. Ingen örebroare behöver leta förgäves efter kikärter, vindruvsblad, gojibär, indiska kryddor, färsk mynta eller vad det nu är för specialitet.

På Ali Baba möts människor från hela världen.
Fyra äggflak blev det denna dag för Samir El-Zaatare.
Anna Maria fyller på nötter i hyllorna i skyltenfönstret ut mot Storgatan.
Åtta år i kassan på Ali Baba har gjort att Josefine Åhman blivit en hejare på exotiska varor.

Mer läsning

Annons