Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världselit och motionärer i samma skog

Matservering, elverk, toaletter, duschar och dagis … Att arrangera en orienteringstävling med över 3 000 löpare tar sin lilla tid.
– Vi har förberett det här i ett år, säger Pär Lundqvist, tävlingsledare för Närkekvartetten och Silva League.

Annons
Thomas Sellgren passade på att lösa upp några hårda knutar. Nils-Olov Åman stod för massagen.

Platsen är ett stort och blåsigt gärde i Lockhyttan i Kilsbergen, några mil nordväst om Örebro. De hissade flaggorna skvallrar om att klubbar från tio länder finns representerade under helgens tävlingar.

Här finns både elit och motionärer samlade.

– Varje år den här helgen har vi tävlingen Närkekvartetten. Men i år har vi även lyckats få arrangera Silva League, som kan jämföras med elitserien för orienterare. Stora delar av världseliten är här, berättar Per Jonhed som är pressansvarig.

I över ett år har arrangörsklubbarna Hagaby GOIF och KFUM Örebro arbetat med förberedelserna. Det är mycket som ska fungera när man håller i en tävling med mer än 3 000 löpare. Så många ställde nämligen upp i lördagens tävlingar. Lägg till alla anhöriga och det blir några stycken som är på plats.

– Tillsammans med OK Tisarens tävlingar i torsdag och fredag genererar den här tävlingen 12 000 gästnätter i länet, säger tävlingsledare Pär Lundqvist.

Doften från de grillade hamburgarna ligger tung över området medan han räknar upp en del av det som har ställts på plats under några intensiva dagar: Ett eget elverk, vattentank, duschar, bajamajor, egen mast för internetuppkoppling.

– Och så har vi fixat med barnpassning. Föräldrar kan lämna in sina ungar under några timmar medan de själva är ute i skogen, säger Pär Lundqvist.

Orientering är som bekant en sport som de flesta kan ägna sig åt, oavsett ålder och skicklighet. Men det ställer också krav på banläggarna. Långa och korta, enkla och svåra – banorna måste anpassas efter löparna i de otaliga klasser som orienteringen håller sig med.

Så Erik Harlén och Jonas Victorin har haft ett tufft jobb. De har lagt runt 100 banor med totalt 200 kontroller på olika platser i markerna runt Lockhyttan. Dessutom måste de tänka på djurlivet, och har efter länsstyrelsens önskemål undvikit att placera kontroller i vissa områden.

– Vi började för nästan ett och ett halvt år sedan med att reka efter lämpliga områden, säger Erik Harlén.

Den sena våren har varit ett problem – eller en utmaning som Jonas Victorin väljer att kalla det.

– När banorna skulle spikas var det cirka 70-80 centimeter snö i skogen, säger han.

Att det blir jobbigt att pulsa runt under sådana förhållanden behöver knappast sägas.

En av alla deltagare var 82-årige Björn Broman, göteborgare sedan 50 år tillbaka men ursprungligen från Nora.

Gick det bra att springa?

– Det kan jag väl inte påstå, säger Björn strax efter målgången. Jag brukar komma sist så ... Men du får väl kolla i resultatlistan.

Så här gick det i elittävlingen

Läs mera:

Tre av Anna Brodéns barn var med och tävlade. Men minstingen Egil tog det lilla lugna.
82-årige Björn Broman har orienterat sedan 1945. ”Man trivs i skogen” är förklaringen till att han fortfarande är aktiv.

Mer läsning