Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsunik operation på USÖ

USÖ är först i världen med en ny sorts handledsprotes. Under tisdagen, opereras den första patienten. Smärtfrihet och rörlighet väntas bli resultatet.

Annons
Kurt Pettersson och hans operationsteam på USÖ tar sig an den första patienten, en 29-årig kvinna, på tisdagen.

Den nya handledsprotesen ger nytt hopp för reumatiker.

– Vid reumatism blir brosket i lederna förstört och följden av det är en felställd handled som är smärtsam att använda. Forskningen tyder på att den nya protesen kan väntas ge goda resultat: Bra rörlighet och smärtfrihet, berättar Kurt Pettersson, verksamhetschef på Handkirurgiska kliniken.

Han kommer att operera in protesen tillsammans med sitt operationsteam. Han har också varit med och forskat fram protesen i samarbete med ett amerikanskt företag.

Protesen är gjord av metall och plast och opereras in i armen.

– Det går att likna den vid en höftledsprotes. Vi lyfter undan hud, senor och blodkärl tills vi når fram till benet. Sedan opererar vi in protesen, berättar Kurt Pettersson.

USÖ är det sjukhus som har störst erfarenhet av den här typen av kirurgi – ett arbete som pågått på USÖ sedan slutet av 90-talet.

2002 kom Kurt Pettersson från Umeå och tog med sig ytterligare kunskap från sjukhuset där.

– Jag hade haft ett samarbete med en professor i England och kunde ta hem kunskapen från det samarbete med till Umeå, berättar han.

Den nya typen av handledsprotes beräknas också ha längre livslängd än tidigare. Det är bra i och med att det minskar risken för att protesen måste bytas ut efter några år.

Mer läsning

Annons