Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm stämningtrots isig träning

Vinterkylan förlamar de örebroare som söker sig utomhus för att sporta, men inne i hall 2 på Trängen finns en glädje som värmer.

Annons
På skridskoskolan ger barnen järnet.

Det är söndagseftermiddag och klockan är fem. Äntligen dags för årets första pass med Örebro Hockey Ungdoms skridskoskola. En timmes lattjolajban.

Sexårigeårige Casper Kjällström är som ett laddat batteri när pappa Christian utför alla föräldrars självklara, naturliga och kära uppgift: skridskoknytning.

Med i hallen är också Christians sambo Jeanette Henning. Både han och hon gillar att det bara är skridskoskola vid ett tillfälle i veckan och att denna fartfyllda aktivitet är just på söndagar.

– Då är varken barnen eller föräldrarna så trötta som de kanske är på vardagar, säger de.

– Andra dagar i veckan kan vi åka med honom, säger pappa Christian och tänker på Caspers heta vilja att fara fram som ett jehu på isen.

Det är andra året som Casper är med i skridskoskolan. Förr bodde han i Örebro, men numera bor han i Åbytorp. Det längre avståndet till Trängens hall avskräcker inte.

– Det är ju jätteroligt. Jättekul, förklarar Casper som har ett tydligt och bestämt mål.

– Jag ska bli proffs – i Färjestad.

Från isen hörs inga hård ord eller krävande högljudda uppmaningar. Ingen skriker ”passa mig”, ”utvisning” eller ”klantskalle”. Dock kan någon ung skridskoåkare, under en kort stund, vara en smula arg på sina rör som inte rör sig åt rätt håll. Men ilskan stillas snabbt.

Det som hörs är skratt.

Denna kväll, när Stadsliv är på Trängen är det drygt fyrtio barn på plats. De är fem och sex år.

Alla är inte killar – om nu någon trodde det. Tre är tjejer: Matilda Fägersten, Cornelia Karsson och Wilma Larsson är i minoritet, men har minst lika kul som killarna.

– Det bästa jag vet är att åka skridskor, säger Matilda i en minipaus och glider därefter raskt i väg till en ledarna, som också är en av föräldrarna, som kallar barnen till samling.

Föräldrarna ja, de bidrar i högsta grad till att göra skridskoskolan till en lustfylld och trygg aktivitet.

– Vid detta pass är tretton föräldrar med och hjälper till på olika sätt. Det är fantastiskt. Och en rolig poäng i sammanhanget är att jag faktiskt, en gång i tiden, har haft föräldrarna som elever i hockeyskola. Tiden går, säger Leffe Palmroth, ansvarig från arrangerande Örebro hockey ungdoms skridskoskola.

Han talar också om att förutsättningarna för dagens nybörjarskrinnare har blivit väsentligt mycket bättre jämfört med dem som tog sina första skär förr, till exempel på sextiotalet. Kvaliteten på dagens skridskor, även de relativt billiga, är bra. Dessutom har många av dagens barn tränat sig till god balans genom att åka inlines på sommarhalvåret.

– Det är bra snurr på de barn som går andra året. Det är jättefint. Det viktigaste med denna skola är inte att i första hand få fram några elithockeyspelare. Det absolut viktigaste är att killarna och tjejerna har riktigt roligt när de är ute på isen. Det bästa belöningen jag får för att vara med är barnens glädje, säger Leffe.

Fotnot: De barn som efter skridskoskolan vill spela hockey kan göra det i Örebro hockey ungdom fram till att de fyller 16 år. Sedan kan de gå vidare till Örebro hockey eller till Örnen. Örebro hockey cirka 45 aktiva i dam- och flicklag.

Skridskoskola på Trängen glädje, drömmar och sammanhållning.
Pappa Stefan Eriksson hjälper sonen Leo.

Mer läsning

Annons