Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmekameror ska stoppa skolsabotage

Snart får ännu fler skolor värmekameror på skolgårdarna för att förhindra skadegörelse. Redan till våren ska de första kamerorna monteras. Politikerna ska fatta beslut på måndag.

Annons

Rostaskolan och Hagaskolan har redan haft värmekameror ett tag. Och resultatet har varit bra, enligt Benny Fägerstad som är driftschef för Kommunfastigheter. Kameran sätts på under kvällar och nätter och varje gång någon rör sig på skolgården åker ett bevakningsbolag dit.

– I början var det mycket larm, sedan blev det mindre. Det lönar sig, för vi har fått ner skadegörelsen. Det är också en trygghetskänsla för personalen att slippa komma till en skola med sönderslagna fönster, säger Benny Fägerstad.

KonturerVärmekamerorna visar konturerna av människor, men kan inte användas för att identifiera någon. I stället är tanken att ett bevakningsföretag åker dit för att motverka skadegörelsen. Antingen kan någon titta på bilden från kameran och göra en bedömning innan någon åker ut. Eller så åker man dit så fort någon rör sig på skolgården.

Pengarna räcker inte

Det finns fyra miljoner kronor och pengarna kommer inte att räcka till alla föreslagna skolor. Kamerorna kommer att sättas upp på de skolor och förskolor som enligt statistiken har mest skadegörelse.

Mer läsning

Annons