Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans örebroare vill få alla att trivas i Vivalla

”Visa respekt för killarna som ställer till problem! Visa dem kärlek och försök att lära dig hur de tänker. Visar du dem inte respekt och kärlek hittar du aldrig någon lösning.”

Annons

Veckans örebroare, Jamabashi Nur, trivs med att vara trivselvärd i Vivalla centrum och folk i Vivalla trivs med honom. Varför? Jo, han krånglar inte till livet. Han är sig själv och han tror andra människor om gott.

Otaliga gånger har Vivalla utmålats som en gangsterplats med skottlossning och annat elände.

Det är en bild som Jamabashi, trivselvärd sedan 2005, vill nyansera. Han vill inte alls dölja de problem som finns, men han tycker att medias rapportering om Vivalla varit ensidigt negativ.

– Det finns så många goda människor här i Vivalla. Föreningarna i Vivalla gör också mycket gott. Jag och många andra här i området blev uppriktigt ledsna när vi hörde talas om skottlossningen nyligen. Vivallaborna trivs med att bo i Vivalla, säger Jamabashi.

Utan att överdriva kan vi kalla honom humanismens och kärlekens apostel med Poesigatan som bas. Vill man att ungdomar ska vara mänskliga så måste man också visa dem varm mänsklighet. De som alltid får höra att de inte är värda något tror till slut att de inte kan göra något gott. Ungdomar på glid måste ges chansen att göra något bra. Så tänker Jamabashi.

– För mig som trivselvärd handlar det om att kunna möta människor. Uppstår problem kan du inte bli arg och bara skälla. Du måste kunna skratta och skämta med de stökiga för att kunna förstå varför de hittar på dumma saker. Först då kan du komma till en lösning på de problem som finns.

– Säg aldrig ”gör inte det” för då gör de det. Gör i stället något bra, förklarar Jamabashi som arbetade som socialarbetare innan han kom till Sverige från inbördeskrigets Somalia i början av 1990-talet.

Stadsliv går i Vivalla centrum med Jamabashi och överallt möts han med vänlighet och ömhet.

– Det har även hänt att jag har träffat ungdomar inne i stan när jag har varit ledig. Då har dom frågat: ”Jobbar inte du i Vivalla nu?

Mer läsning

Annons