Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vedrök kan ge cancer

Vedeldning ger trivsel. Men det finns hälsorisker. Röken från en braskamin, vedpanna eller öppen spis kan vara lika farlig som avgaserna vid en av Stockholms värst trafikerade gator.

Annons

Att vedrök är farlig är känt sedan tidigare. Men i en doktorsavhandling vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som lades fram förra året, blev det tydligt att vedrök är farligare än vad som är allmänt känt.

Luften i ett villaområde i lilla Hagfors i Värmland undersöktes. Där finns inte kraftigt trafikerade gator – men i stället eldas det med ved.

Resultatet blev dramatiskt.

– I vardagsrummen i de vedeldade villorna var det i genomsnitt fem gånger mer av det cancerframkallande ämnet benso(a)pyren, än i villor i närheten som inte eldades med ved, berättar Gerd Sällsten, professor vid arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det är mer än vad som mäts upp på mycket hårt trafikerade gator i storstäder, som till exempel Hornsgatan på Söder i Stockholm, fortsätter hon.

Halterna var dessutom fem gånger högre än vad WHO har satt upp som gränsvärde för ämnet.

– Även utomhus var halterna högre än vad som är normalt i storstadsluft, säger Gerd Sällsten.

Utomhushalterna överskred också WHO:s gränsvärde. Studien ingick i en doktorsavhandling av Pernilla Gustafsson, som samarbetar med Gerd Sällsten.

För ett par år sedan gjorde man en studie där försökspersoner andades in vedrök. Blodprov visade sedan att vedröken kan orsaka inflammationer i luftvägarna och är riskfaktor för hjärtinfarkt.

– Småskalig vedeldning påverkar vår hälsa, det är tydligt, säger Gerd Sällsten.

– Vi bor i ett land med tradition att elda med ved. Men det är mycket viktigt att vi eldar på ett förnuftigt sätt och att gamla pannor byts mot nya och bättre. Då får vi lägre halter av farliga ämnen i luften.

– Men tänk på att resultatet i Hagfors är ett genomsnitt av vedeldning i ett område. Påverkan kommer både från gamla och nya pannor, och både från pannor som eldas fel och som eldas rätt.

– Det är så här genomsnittet ser ut i alla villaområden där det finns både gamla och nya pannor, säger Gerd Sällsten.

Hon påpekar att det positiva är att det bara är under den kalla delen av året som vedeldningen är omfattande. Till skillnad från trafiken i storstäderna, den pågår året om. Och att mindre orter, där vedeldning är vanligast, inte har påverkan från tät biltrafik.

Men kan man befara att de som bor i villaområden i Örebro, där det också finns hårt trafikerade gator, drabbas dubbelt?

– Risken finns, säger Gerd Sällsten.

Fotnot: I Lindesberg pågår mätningar av farliga ämnen i luften, inte bara från vedeldning. Ett ämne som mäts är benso(a)pyren. Mätningarna görs av arbets- och miljömedicinska kliniken på USÖ.

Mer läsning

Annons