Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem var Sofia Gumaelius?

Jag såg tv-programmet Svart på vitt för några dagar sen. Denna gång var det ett foto på några kvinnor från Sofia Gumaelius reklambyrå i Stockholm, från 1902. Villius sa något om att Nerikes Allehanda var inblandad i det på nåt sätt. Är det nåt ni vet mer om, eller kan ta reda på hur det ligger till? Och Sofia Gumaelius, har hon något med Gumaeliusskolan att göra?
Hälsningar
Göran Nilsson, Örebro

Annons
Enbart kvinnliga medarbetare. Annonsskrivning på Gumaelius annonsbyrå. Ur tidningen Husmodern 1927.

Svar:Sofia Gumaelius föddes i Örebro 1840 som näst äldsta dottern i en niohövdad syskonskara. Hon var dotter till Nerikes Allehandas förste redaktör Otto Joel Gumaelius. När Sofias äldre bror Arvid tog över tidningen fick hon och två av hennes systrar tillfälliga jobb där.

1877 flyttade Sofia till Stockholm. Med 19 kronor på fickan och ytterligare 35 lånade av brodern Arvid hyrde hon sig en liten lägenhet bestående av två rum på Myntgatan 1 i Gamla stan. I det ena rummet inrättade hon sitt annonskontor och det andra var hennes bostad. Det Sofia visste om annonsering hade hon lärt sig under sin korta anställning hos brodern på Nerikes Allehanda, hon hade också insett hur viktiga annonserna skulle komma att bli för en tidning.

Sofia hade känsla för affärer och kunde dessutom skapa förtroende. Många av de kunder som annonsbyrån skaffade sig stannade hos henne så länge hon var kvar i firman. Hon var också bra på att utnyttja sina nätverk, hon var med i många sammanhang och hade många vänner. Hon var bland annat, som en av de första kvinnorna, medlem av Publicistklubben där hon fick kontakt med inflytelserika personer i tidningsbranschen. S. Gumaelii Annonsbyrå hade filialer i Göteborg, Malmö, Oslo och London.

Hon var också en del av den kvinnliga kultureliten och var aktiv i bland annat Kvinnoklubben, Fredrika Bremerförbundet och Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt. Hon var personlig vän med både Fredrika Bremer och Selma Lagerlöf. När Sofia dog 1915 flaggade alla Stockholms tidningar på halv stång. Sofia Gumaelius har gått till historien som en av Sveriges främsta kvinnliga entreprenörer, hon anställde enbart kvinnor i sin annonsbyrå och kämpade hårt för kvinnans rättigheter. Gumaelius annonsbyrå gick i konkurs 1978.

Sofias farbror Gustav Wilhelm Gumaelius är den som har gett namn till Gumaeliusskolan. Om honom har vi skrivit tidigare här i Örebrofrågan.

Sofia Gumaelius. Ur tidningen Iduns julnummer 1905.

Mer läsning

Annons