Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi behöver en modern kyrka"

– Kristna värderingar tappar mark i det västerländska samhället. Nu måste vi ta tillbaka initiativet, säger baptistpastor Sören Carlsvärd som den här helgen inbjuder de gamla svenska frikyrkorna till en gemensam och modern kyrka.

Annons

Sören Carlsvärd är föreståndare för Betelkyrkan i Örebro, som tillhör det äldsta frikyrkosamfundet – Svenska baptistsamfundet. När de första baptisterna i mitten på 1800-talet bildade egna församlingar och bröt mot svensk lag hamnade en del i fängelse, några blev landsförvisade och många barn betraktades som horungar eftersom föräldrarna vägrades vigsel i Svenska kyrkan.

– Det var en tid med stora omställningar i samhället och nu står vi mitt upp i en ny rörelse, säger Karin Wiborn, missionsföreståndare för Svenska baptistsamfundet med bortåt 20 000 medlemmar.

Gemensam kongressTillsammans med de två andra gamla frikyrkorna, Missionskyrkan och Metodistkyrkan, inleds i dag en gemensam kongress i Conventum dit man väntar över 3 000 delegater från hela landet.

Tanken är att man då ska komma en bra bit på väg i processen mot att skapa det nya samfundet med arbetsnamnet Gemensam framtid.

Ungdomarna går föreMissionskyrkan är den stora parten, med 60 000 medlemmar, medan Metodistkyrkan i Sverige bara har ett par tusen medlemmar, men internationellt har samfundet närmare 80 000 medlemmar.

Men nu ska de ”glömma” sina gamla tillhörigheter och blicka framåt. Föregångaren är Equmenia, de tre samfundens ungdomsförbund som slogs samman redan 2008. Om allt går i lås kommer moderförbunden att inleda sin nya gemenskap årsskiftet 2011–2012.

Många lokalerMen vad ska man då syssla med och vilka kyrkobyggnader ska man spara? I Örebro kommer den nya frikyrkan att ha tillgång till inte mindre än sex lokaler: Betelkyrkan, Betlehemskyrkan, Vasakyrkan, Betaniakyrkan, Hagakyrkan och Metodistkyrkan.

Sören Carlsvärd, som leder hela förändringsarbetet, förklarar att varje ort själv beslutar var man ska sätta in krutet, men tillägger att vi i dag har en verksamhet som bygger på 1800-talets värderingar. Nu är behoven helt annorlunda.

– Kyrkan är inte till för oss själva utan för samhället där vi alltid tar ställning för den svagare parten, säger Carlsvärd som medger att individualismens och egoismens smitta inte stoppats av några kyrkomurar.

Radikalt perspektivFör att ge en föraning om vad som kan vänta nämner han den amerikanske frikyrkoprofilen Jim Wallis som deltar i konferensen på fredagen och uppmanats att utmana den svenska kristenheten. Han arbetar med allt från utslagna i Washington DC till att vara rådgivare åt president Barack Obama, och hans budskap är social rättvisa utifrån ett radikalt kristet perspektiv.

– Allt jag kan säga är att utifrån de stora behov som finns i dagens oroliga värld så behöver vi alla varann, säger Sören Carlsvärd.

Mer läsning

Annons