Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi blir väktare i stället för säljare"

Rädsla för beväpnade och påverkade gärningsmän gör det svårt för handlare att ingripa.

Annons
Ingripanden. Någon gång i veckan får personalen på ICA Ekershallen ingripa, då mat är på väg att stjälas, berättar Patrik Malmberg, som äger ICA Ekershallen.

Många handlare i centrala Örebro upplever att stölderna och snatterierna i butikerna har ökat. På ett möte med City Örebros medlemmar summerade en av handlarna hur han upplevde situationen i butiken i dag. En beskrivning som de flesta handlare verkade skriva under på var den här:

– Vi blir väktare i stället för säljare. Problemen ökar så mycket. Vi måste göra något för att få hejd på det här!

Chefen för en av stans större kedjor vittnade om tjuvarnas fräcka metoder.

– De larmar av produkterna. Förr klippte de av larmen. Nu bränner de bort dem, eller använder magneter. Vi känner oss maktlösa.

Var tar stöldgodset vägen, var en fråga som kom upp. En stor del säljs, var alla överens om.

– Det är klart att det finns en marknad för sådant här. Det finns folk i Örebro som köper grejer. Man säljer det på torg eller på sajter som Blocket och Tradera, säger Sören Svensson från Brå.

När det gäller brottsbekämpningen kunde han inte direkt lugna handlarna, stölder och snatterier ligger inte högt på polisen agenda.

– Den här typen av brott är inte av den digniteten att polisen kan avsätta resurser för att bekämpa dem, säger han.

Men beskedet till handlarna är glasklart:

– Det är otroligt viktigt att ni anmäler och att vi får upp det här problemet på dagordningen, säger Svensson.

Statistiken över antalet anmälningar för snatterier och stölder visar en ökning sedan 2013 och fram till i dag, om man jämför årets första kvartal.

– Min känsla är att problemen ökar. Framför allt med ligor. Det verkar vara lättare att sälja grejerna vidare, säger Stina Storm, som är vd för City Örebro.

Hon konstaterar att svinnet i butikerna är väldigt högt. Samtidigt menar hon att stölderna i butiker är relativt få, i förhållande till den totala brottsligheten.

– Men det är ett stort problem för handlarna.

Mörkertalet är stort. Bara i de fallen där någon grips på bar gärning eller där någon går att identifiera anmäls brottet, menar Sören Svensson.

Handlarna drar sig för att anmäla, då det ofta dröjer så länge tills polisen kommer. Det var en åsikt som kom upp. Och i de flesta fallen avskrivs ärendena efter en tid, konstaterade man krasst.

Flera andra vittnade om ett ökande problem med att personalen blivit rädd för att ingripa, av rädsla för gärningsmän som är påverkade och beväpnade.

Mer läsning

Annons