Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi delar inte ut jobb till höger och vänster"

Kommunalrådet Rasmus Persson (C) anser att han blivit misstolkad. – Det är inte så att kommunen ska börja dela ut jobb till hemvändande IS-krigare, säger han.

Annons
Rasmus Persson.

Det var i en SVT-intervju i förra veckan som Persson berättade att Örebro kommun övervägde att ge psykologhjälp och sysselsättning åt ungdomar som stridit för den Islamiska staten, IS. Uttalandet skapade stor uppmärksamhet.

Men Persson menar att detta inte är något konstigt.

– Vi måste hantera dem som har funnits inom IS eller andra extrema miljöer. Antingen gör man ingenting eller så gör man någonting. För mig är någonting i det här fallet att bekämpa utanförskapet, säger han.

Det gör man enligt Persson bäst genom att erbjuda olika former av stöd. Det kan vara försörjningsstöd, hjälp till studier eller sysselsättning – exempelvis i form av kommunala komjobb.

– De jobben ges till individer som är berättigade till det och det är inget nytt påfund. Och vi kommer inte att dela ut jobb till höger och vänster åt IS-krigare, säger Persson.

Så det här är inget nytt förslag?

– Nej, kommunen har arbetat så här sedan länge.

Rasmus Persson poängterar att han inte vill dalta med terrorister.

– Den som har begått ett brott ska straffas. För mig är det A och O. Men det är rättsväsendets sak att göra det, inte en kommunpolitikers.

Mer läsning

Annons