Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi fick hålla i varandraoch sedan i ett räcke"

Adam Broughton från Örebro befann sig i ett köpcenter nära centrala Christchurch när jordskalvet började. Han beskriver en fullständigt kaosartad dag.

Annons

Adam Broughton från Örebro och kompisen Gustav Persson befinner sig på resa i Nya Zeeland. De hade gått ut från köpcentret och befann sig på parkeringen när det började skaka.

- Jag sa till Gustav att det kunde vara en jordbävning. Det skakade ordentligt, fram och tillbaka. Efteråt så kände man sig skakig i kroppen, det gör jag fortfarande.

- Vi fick hålla i varandra och sen gick vi till ett räcke och höll i oss. Man visste inte hur illa det skulle bli. En gammal tant bredvid oss ramlade.

Kaos följde

Sedan följde ett kaos. Köpcentret utrymdes och parkeringen blev full med folk.

- Det var alldeles fullsmockat. Jättemånga grät. Billarm och brandlarm gick igång och så var det polissirener och helikoptrar i luften.

Adam Broughton och Gustav Persson såg inga skadade och förstörelsen i Riccarton var inte lika stor som inne i centrum. Tidigare på dagen hade de funderat på om de skulle åka till köpcentret i Riccarton eller om de skulle åka in till centrala Christchurch för att handla.

Värst i centrum

De valde Riccarton, fem minuter med bil från centrum, och är glada för det såhär i efterhand.

- I centrum är det värst. Det blev inte lika förstört i Riccarton, för där rasade många av de dåliga husen vid förra jordbävningen i september.

- Men vi gick förbi lagret på en mataffär, det var totalkraschat. Det låg mat och dryck överallt. Jag antar att det var likadant inne i köpcentret.

Adam Broughton och kompisen lyckades hämta sin bil i ett parkeringshus och ta sig ut från staden ganska snabbt. De befinner sig just nu hos hos Adams släktingar i Darfield, 40 minuter från Christchurch.

Efterskalv

- Det har varit flera efterskalv, men jag känner mig inte rädd här, säger Adam.

Han och kompisen är i Nya Zeeland under en månad för att hälsa på släktingar och resa runt. Nu funderar de på att åka bort från Darfield.

- Det är fem dagars kaosvarning här, allt är igenombommat. Så vi funderar på att åka längre söderut, där min kusin bor.

Hur tänker du på jordskalvet såhär i efterhand?- Det känns konstigt och overkligt. Man tänker på Nya Zeeland som ett säkert ställe.

Mer läsning

Annons