Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi hade kommit överens om att dö tillsammans"

Den 83-årige örebroare som sagt att han av barmhärtighet ville ta livet av sin hustru åtalas nu för försök till mord.

Annons

Mannen sitter sedan en dryg månad häktad.

Kammaråklagare Elisabeth Börjesson framhåller i stämningsansökan, till Örebro tingsrätt, att 83-åringen uppsåtligen försökt ta livet av hustrun genom att förgifta henne med läkemedel och alkohol.

Det läkemedel som användes tillhörde mannen.

Läkaren som hade ordinerat tabletterna har under polisutredningen sagt att han uttryckligen hade påpekat att tablettsorten inte fick kombineras med alkohol.

Kvinnan drabbades av andningssvårigheter, kräkningar och senare lunginflammation.

Åklagaren konstaterar att det kvinnan utsatts för var förenat med livsfara och skadorna livshotande. Mannen anklagas i stämningsansökan för att ha tillfogat kvinnan allvarlig sjukdom och för att ha visat särskild hänsynslöshet.

83-åringen uppgav vid häktningsförhandlingen i Örebro tingsrätt för några veckor sedan att han och hustrun kommit överens om att den dag en av dem inte orkade längre skulle de dö tillsammans. Mannen hade länge skött om sin sjuka och dementa hustru.

Han har sagt att en natt var hustrun orolig och vaken och att hon inte somnade trots flera sömntabletter.

Han ansåg att tiden då var mogen för att avsluta hennes liv och ta sitt eget . Tabletter blandades med lingon och grädde.

Enligt åtalet ska han sedan ha gett kvinnan sprit att dricka. Kvinnan kräktes upp stor del av blandningen och somnade sedan. När hemtjänsten kom på morgonen sade han till dem att hustrun inte skulle störas. Men när en sjuksköterska anlände några timmar senare berättade han vad som hänt. Kvinnan fördes till Universitetssjukhuset, där konstaterades att hon varit i livsfara.

Vid rättegången kommer åklagaren att begära vittnesförhör med flera läkare och annan vårdpersonal.

Några förhör med hustrun har inte hållits under utredningen.

Mer läsning

Annons