Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har snart inga tårar kvar"

I helgen anlände anhöriga till den 24-åriga kinesiska utbytesstudenten Hao Chen som mördats i Brickebacken. NA träffade fem förkrossade människor, som rest ända från Shanghai till Örebro.

Annons
Huafan Ji, den mördade 24-årige utbytesstudenten Hao Chens mamma, hjälps ned i stolen av folk från Kinesiska Riksfröbundet. I går söndag anlände Haos familj till Örebro, och de kommer att stanna en tid för att ordna med praktiska saker efter dotterns bortgång.

– Jag är så ledsen, jag saknar henne så mycket. Jag har ingen livsglädje kvar, säger mamman Huafan Ji, mellan gråten.

Huafan är alldeles rödgråten och har svårt att tala. På darrande ben leds hon in i rummet på hotellet där vi träffar henne och de fyra andra anhöriga.

– Vi har snart inga tårar kvar, säger pappa Kouxi Chen.

I går eftermiddag kom släktingarna till Örebro för att ordna med det praktiska efter det hemska som hänt dottern den 31 mars.

– Den viktigaste frågan för oss är att hjälpa dem att få hem sin dotter på ett lämpligt sätt. Det är deras absoluta önskan att få hem kroppen så att släktingar och vänner i Kina kan få ta ett farväl, säger John Hamben, presstalesman i Kinesiska Riksförbundet, i Stockholm, som hjälper familjen.

Den ödesdigra torsdagen då 24-årige Hao Chen knivhöggs till döds har skakat om. För kvinnans släkt var det givetvis en katastrof.

– I hela sitt liv var hon en excellent student, en exemplarisk människa som vi älskade över allt annat, säger pappa Kouxi Chen.

Hao Chen var enda barnet. Trots att familjen hade det mycket svårt ekonomiskt lånade man pengar till dotterns revisorsutbildning. Pappan är arbetslös och mamman pensionär. Familjen bor för närvarande i en släktings lägenhet.

– Hon var hela familjens framtidshopp. Deras förhoppning var att hon skulle få en bra utbildning i Sverige så hon skulle kunna försörja dem. Det är mycket vanligt i Kina att barnen försörjer sina föräldrar, berättar tolken John Hamben.

Mamma Huafan gråter oupphörligt, tittar ned i bordet. Tolken tittar på henne: ”vill du säga något?”. Bara gråt kommer fram.

Endast en timme innan Hao mördades talade mamman med henne i telefon över Internet.

– Hon var glad och upprymd, säger mamman.

Haos föräldrar kände tidigare inte till den utbytesstudent, som nu sitter häktad, misstänkt för knivdådet.

– Nu vet vi att de känt varandra sedan högskoletiden hemma i Shanghai. Vi har också fått reda på att mannen var helt besatt av henne, och att han tidigare hotat mörda henne eftersom kärleken var obesvarad, säger pappa Kouxi Chen.

Familjen vill få den mordmisstänkte mannen utlämnad till Kina.

– Så att han kan dömas efter kinesisk rättvisa. Han borde få det straff han förtjänar. Det behöver inte vara dödsstraff, men han ska dömas efter kinesisk lag, säger Kouxi Chen.

Nästa vecka ska Örebro universitet kontaktas, samt polis och andra myndigheter.

Förutom sorgen har Haos familj att kämpa med det ekonomiska efter dotterns död.

– Frågan är nu hur de ska få ihop pengar till att få hem kvarlevorna till Kina, säger John Hamben.

Någon studentförsäkring fanns inte för Hao.

– Vi ska kolla med universitetet om det fanns försäkring där. Annars måste vi på något sätt starta en insamling, säger John Hamben.

På hotellrummet har familjen har de anhörig satt fram porträtt på Hao Chen för att hedra hennes minne.

Mer läsning

Annons