Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kan inte tvinga någon att duscha”

– Vi kan inte tvinga någon att duscha eller borsta tänderna, socialtjänstlagen bygger på frivillighet. Vi har lyssnat på Rolf Gullös önskemål om vårdplanens utformning, men det är inte han som bestämmer.

Annons
Rolf Gullö.

Så bemöter enhetschefen Tomas Roos på kommunens förvaltning för funktionshindrade den kritik Rolf Gullö riktat mot ett gruppboende för vanvård av hans huvudman, en psykiskt funktionshindrad äldre man.

Gullö har anmält gruppboendet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för fortsatt bristande insatser för huvudmannens hygien.

Sedan IVO:s utredning nu inletts har mycket runt huvudmannens omvårdnad blivit bättre, säger Rolf Gullö.

– Vad som däremot återstår är hygienbiten, dusch och tandborstning som fortfarande inte utförs. En av anledningarna till att det inte fungerar är att per-sonalen inte har lika tydliga instruktioner som tidigare. De ändrades under den tid Rolf var entledigad.

Rolf Gullö menar att förvaltningen för funktionshindrade, som ansvarar för gruppboendet, brutit mot socialtjänstlagen när vårdplanerna försvagats utan samråd med honom som förvaltare.

Men frågan är inte helt enkel. Den äldre mannen kan inte tvingas att duscha eller borsta tänderna. Frivillighet är ett nyckelbegrepp i socialtjänstlagen. Konsten är att få honom att göra det självmant.

Rolf Gullö lyckades med det och vet hur det ska göras.

– Vi har lyssnat på Rolf Gullö och beaktat hans synpunkter, säger Tomas Roos. Men det är inte han som bestämmer, utan brukaren. Brukaren har läst och godkänt planerna och är fullt kapabel till det.

Detta påstående gör Rolf Gullö upprörd. Han anser att hans huvudman inte har förmåga att förstå innebörden av sådana dokument och att det är fel att ingå avtal med honom.

En person som står under förvaltare har begränsad rättskapacitet, får visserligen rösta i allmänna val och ingå äktenskap, men kan i princip inte ingå avtal utan förvaltarens godkännande. Hans rättskapacitet har mer eller mindre övergått till förvaltaren.

– Men i frågor som rör vården ska förvaltaren generellt vara restriktiv, säger Linda Fröström, ombudsman på Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Om huvudmannen kan uttrycka sin vilja så gäller den så långt det är möjligt. Men självklart kan förvaltaren rådfrågas.

– Det måste bedömas från fall till fall om huvudmannen förstår vad saken innebär och det är ytterst en läkarfråga, säger Linda Fröström.

Hur det fungerar med den äldre mannens hygien i dag råder delade meningar om. Rolf Gullö hävdar att mannen i princip inte duschat sedan november 2012. Tomas Roos säger att duschrutinerna numera fungerar ”till fyllest”.

Boendet ville ha bort förvaltare

När Rolf Gullö märkte att hans huvudman levde i misär och under usla hygieniska förhållanden gjorde han själv insatser för att få honom att duscha och borsta tänderna.

För detta fick han kritik av boendet, som begärde att han skulle fråntas sitt förvaltarskap.

Det gjorde också Överförmyndarnämnden, men fick senare bakläxa i två domstolsprövningar.

Mer läsning

Annons