Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi känner oss motarbetade”

Zeki Cicek, Tomas Munkas Larsson och Tony Huynh reagerar med ilska på kommunens nyhet om att en aktör snart är klar för den planerade paviljongen på Järntorget.

Annons
Zeki Cicek, Tomas Munkas Larsson och Tony Huynh.

De som i dag bedriver restaurang eller kafé på Järntorget är kritiska till paviljonen och menar att kommunen inte lyssnar på dem.

– Varför fortsätter kommunen att driva det här paviljongbygget? undrar Zeki Cicek, krögare på Restaurang Havana.

– Jag tror att det är har blivit en prestigegrej. Vi känner oss motarbetade, säger Tomas Munkas Larsson från Heavens door kafé och galleri.

Deras kritik går dels ut på att kommunen är drivande i att placera ytterligare en aktör på torget, dels att de själva får mindre utrymme på torget. Någon dialog med Björn Sundin (S) känner de inte till säger de.

Zeki Cicek är upprörd. Han hade besök av en kommunal tjänsteman här om dagen.

– De föreslog att jag skulle vara bland träden så att de kan bygga paviljongen där jag har min uteservering i dag. Men jag vill inte vara bland träden. Ska fåglarna sitta och skita på mina matgäster? säger Zeki Cicek.

Tony Huynh på restaurang Sweet Chili tror att restaurangerna på Klostergatan kommer att uppfattas som om de låg bakom paviljongen.

– Vi blir som en bakgård. De ska väl ha lastkaj där också, säger Tony Huynh.

Björn Sundin (S) bemöter kritiken så här:

– Jag känner igen diskussionen. Men tittar man på Stortorget ser man att restaurangerna tjänar på att de är många. Folk drar folk, säger Björn Sundin (S).

Just detta är alla överens om. Att det behövs folk för att få mer folk till Järntorget.

– Ja, kolla bara på Stortorget. Men ge oss som redan finns här den här platsen i stället, säger Zeki Cicek.

Den nya aktören blir inte en konkurrent menar Sundin.

– Det är ett annat koncept. Paviljongen kommer att vara dyr att hyra och det är relativt få platser. Det är inget lågprisalternativ, säger Björn Sundin (S).

Blir det något torg kvar när paviljongen byggs?

– Den diskussionen har vi om alla torg. Det är viktigt att våga ha öppna ytor. Men vi måste ha fler verksamheter på Järntorget, så att det händer något där, säger Björn Sundin (S).

Hemlig aktör nästan klar för paviljongen

Mer läsning

Annons