Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ligger bland de bästa"

Uppdrag gransknings avslöjande om muthärvan i Göteborg och SVD:s artikelserie om börsbolagens revisorer. Det var två av vinnarna när journalistpriset Guldspaden delades ut i går.

Annons

Det prestigefyllda journalistpriset delades ut under en stor konferens i Växjö.

Nerikes Allehanda tävlade i två klasser: Lokal-tv och Mindre dagstidning. Herman Nikolic var nominerad för tv-reportaget ”Migrationsverket mörkade intyg”, om den utvisningshotade familjen Necic. Reportrarna Elisabeth Pettersson, Tina Enström och Angela Hanagarth var nominerade för sina reportage om missförhållandena i det kommunala fastighetsbolaget KFÖ i Örebro.

Grävde utan spadeInget av NA:s bidrag vann dock någon guldspade.

I kategorin Mindre dagstidning vann Norrländska Socialdemokratens artikelserie om brister i Bodens överförmyndarnämnd.

Andra som vann priser var Sveriges Radios Ekoredaktion, STV:s Uppdrag granskning och tidningen Svenska Dagbladet. I Svenska Dagbladets reportage avslöjas hur revisorer i börsbolag drar in miljoner i arvoden.

I bokklassen vann Kerstin Lundell för boken Affärer i blod och olja. Boken handlar om oljebolaget Lundin Petroleums tvivelaktiga affärer i Sudan.

Rekordmånga bidragPriset Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister under deras stora årliga grävkonferens. NA:s länschef Cathrine Gustavsson har tidigare anordnat två sådana konferenser.

– Detta är en av Sveriges största journalisthändelser. En Guldspadejury bestående av journalister bedömer sina kollegors bästa avslöjanden, säger Cathrine Gustavsson.

Hon berättar att det i år skickades in rekordmånga bidrag till Guldspaden, runt 200.

– Att NA fick två bidrag nominerade är en jättestor ära och visar att vi ligger bland de bästa, säger Cathrine Gustavsson.

.

Mer läsning

Annons